latinica  ћирилица
30/11/2022 |  11:10 ⇒ 11:11 | Autor: TANЈUG

Abazović: Otvoreni Balkan i Berlinski proces nisu u koliziji

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da ne vidi kako su inicijativa Otvoreni Balkan i Berlinski proces u koliziji, niti da negiraju jedna drugu, već upravo suprotno, i Podgorica je spremna da podrži sve inicijative koje doprinose regionalnoj saradnji i pomirenju.
Dritan Abazović  (Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Dritan Abazović (Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

U izjavi za Tanjug u Bukureštu, gdje prisustvuje konferenciji ministara spoljnih poslova NATO-a, kada je riječ o ostavci potpredsjednice njegove vlade Јovane Marović, za koju se spekuliše da je to učinila zbog otvorenosti Podgorice ka iniciajtivi Otvoreni Balkan, Abazović je rekao da je ona podnijela ostavku u vezi sa poslom koji je radila, te da ne misli da to ima veze sa Otvorenim Balkanom.

Dodao je da vlada radi brojne analize i da nijedna od njih nije vlasništvo ministarstva, već cijele vlade, navodeći da kod Otvorenog Balkana glavni kriterijum treba da bude trgovinska razmjena između zemalja koje su pristupile, dok su sve ostale interpretacije individualne.

Da li je nekome simpatično rukovodstvo u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Albaniji, to je, kaže, individualna stvar, ključno je pitanje da li ta inicijativa pospješuje trgovinsku razmjenu, mobilnost ljudi, da li olakšava protok roba, usluga, priznanje dokumenata...

- U tom kontekstu, podržavam svaku inciijativu koja vodi regionalnoj saradnji i pomirenju. Uopšte ne vidim da su Otvoreni Balkan i Berlinski proces u koliziji, da jedno negira drugo, da ukoliko podržavate jednu, ne možete drugu... Ko je to rekao, objasnio? Gdje to piše - rekao je Abazović.

Dodao je da je čak i prednost Otvorenog Balkana što je, na neki način, liberalniji, jer nema osnivački akt, već je to skup bilateralnih dogovora zemalja.

Naveo je i da ne vidi zašto imamo otpor prema inicijativama iz regiona, koje idu u pravcu bolje regionalne saradnje.

- Zašto naši ljudi ne mogu da smisle nešto dobro? Zašto uvijek idemo sa predrasudama? Evo, podržavamo inciijativu Njemačke, Francuske, Italije, svakoga, ali zašto bismo imali neprijateljski odnos prema inicijativi koju sutra možda treba da aktivira Crna Gora, samo zato što je to iz Crne Gore - upitao je Abazović.

Zato je, kaže, njegov stav za svaku inicijativu koja vodi regionalnoj saradnji, aposlutno afirmativan.

- Ne postoji restrikcija Vlade Crne Gore da neko iznese argumente za i protiv, ali ti argumenti moraju da stoje, a ne da budu paušalni, niti plod bilo kakvog osjećaja u odnosi na politički establišment u drugim državama - rekao je Abazović.

U tom smislu, naveo je da Crna Gora ne ulazi u Evropsku uniju, ni zbog Emanuela Makrona, ni zbog Olafa Šolca, niti nekog drugog lidera koji pomaže Podgorici, na čemu je, svakako zahvalan, već želi da postane dio EU, jer dijeli vrednosti savremenog svijeta.

- Isto tako se odnosimo prema svim inicijativama - zaključio je Abazović.