latinica  ћирилица
30/11/2022 |  11:11 | Autor: SRNA

Tuševljak: Sistematsko i plansko prikrivanje zločina nad Srbima

Glavni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za istrage krivičnog djela ratnog zločina Simo Tuševljak ocijenio je da se od završetka rata do danas sistematski i planski prikrivaju zločini nad Srbima.
Simo Tuševljak - Foto: RTRS
Simo TuševljakFoto: RTRS

- Činjenica da je od rata prošlo mnogo godina i da mnoge žrtve i svjedoci nisu među živim, kao i da mnoge porodice žrtava nikad neće dočekati pravdu. Normalno i biološki je da mnogi ljudi umiru, a da procesi nisu završeni i da su mnogi izvršioci takođe nedostupni ili već pokojni - rekao je Tuševljak povodom potvrđivanja optužnice u Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv Esada Raonića koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u Sarajevu koji je počinjen prije pune tri decenije.

On je naglasio da se već sada može reći da mnogi zločini nad Srbima upravo iz tih razloga neće biti ni procesuirani i pravda za žrtve dostižna.

- Protok godina je mnogim koji su počinili zločine omogućio da ostatak života provedu na slobodi. To je ogroman problem - naveo je Tuševljak za Srnu.

Prema njegovim riječima, biološki sat neumitno otkucava zbog čega mnogi neće dočekati da pravda bude zadovoljena.

- Međutim, veliki broj zločina je procesuiran ili se procesuira, podignute su optužnice i traju suđenja pred Sudom BiH i drugim nižim sudovima u BiH. Ta suđenja i optužnice ipak pokazuju i dokazuju ono što mi u MUP-u Republike Srpske već godinama radimo, a to je dokazivanje postojanja zločina nad srpskim narodnom kroz naše službene izvještaje i prijave nadležnim tužilaštvima - rekao je Tuševljak.

Glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage krivičnog djela ratnog zločina izrazio je nadu da će postupci koji su započeti pred sudovima biti okončani pravosnažnim sudskim presudama i da će i dalje u Tužilaštvu biti nastavljeno sa podizanjem otpužnica, a da će sudovi smoći snage da, bar u kaznenoj politici, izjednače i na isti način tretiraju sve počinioce krivičnih djela ratnih zločina.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti Raonića da je tokom jula 1992. godine kao pripadnik takozvane Armije BiH u sarajevskom naselje Skenderija iz stana izveo, a potom odvezao dvije osobe srpske nacionalnosti u Zelengorskoj ulici, na lokalitet groblja Hambina carina. Nakon što ih je natjerao da izađu iz automobila, usmrtio ih je pucajući iz vatrenog oružja. Tijela P.G. i N.P. ekshumirana su na groblju Lav 2000. godine.

U Sarajevu je tokom rata u BiH ubijeno oko 3.000 srpskih civila, a oko 1.700 ih je teško ranjeno, dok su muslimanske snage formirale 211 logora i mjesta zatočenja za Srbe, piše u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine.