latinica  ћирилица
30/11/2022 |  12:10 ⇒ 12:11 | Autor: RTS

Savjet EU usaglasio pregovarački mandat o ukidanju viza građanima KiM

Savjet Evropske unije i Evropski parlament će početi pregovore o ukidanju viza za građane Kosova i Metohije, odlučili su danas ambasadori zemalja članica EU, piše Tanjug, a prenosi RTS.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Prema nacrtu uredba omogućava građanima Kosova i Metohije da putuju u EU bez vize na 90 dana u bilo kom periodu od šest mjeseci.

Prema stavu Savjeta, bezvizni režim bi se primjenjiivao od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije koji EU uvodi iduće godine za građane trećih zemalja uključujući tu i Zapadni Balkan, a u svakom slučaju najkasnije od 1. januara 2024. godine.

Savjet EU smatra da je Priština postigla značajan napredak u svim reformama za liberalizaciju viznog režima, uključujući i oblast bezbjednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbjednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja.

Na osnovu ove procjene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje izdaje Priština.

- Izuzeće od viznog režima će obezbijediti da cijeli region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom - podseća Savjet EU i dodaje da će Komisija nastaviti da aktivno prati sprovođenje reformi, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima.