latinica  ћирилица
30/11/2022 |  12:15 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Anđelković: Moguće da BiH postane kandidat, Brisel želi da zaokruži prostor

Nije isključena mogućnost da BiH veoma brzo dobije status kandidata za EU, budući da Unija i NATO postaju sve zainteresovaniji da zaokruže svoj prostor u novim geopolitičkim okolnostima do kojih je došlo izbijanjem rata na istoku Evrope, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Anđelković je u izjavi za Srnu objasnio da je cilj EU i NATO-a da potvrde svoju dominaciju na evropskom kontinentu zapadno od ruske granice, tako da u tim okolnostima raste njihov interes za BiH i Republiku Srpsku.

Komentarišući najavu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da bi BiH već polovinom decembra mogla dobiti status kandidata za članstvo u EU ako ubrza proces formiranja vlasti na svim nivoima i ispuni sve bitne uslove, Anđelković kaže da je to moguće.

- EU je možda prvi put zainteresovanija da ubrza proces evrointegracija nego što su za to zaintersovani Sarajevo i Banjaluka, odnosno građani BiH. Kod nas, odnosno na prostoru svih država koje još nisu u EU, polako sazrijeva predstava da nas oni nikada neće primiti i da se poigravaju sa nama - rekao je Anđelković.

On kaže da, dok građani zapadnog Balkana polako gube vjeru u EU, dok, sa druge strane, Unija ima potrebu da svima potvrdi da je ozbiljan projekat i da namjerava da uradi ono o čemu govori.

- Ovo je tačka kada će oni uistinu možda dati BiH kandidatski status, što je generalno pozitivno - smatra Anđelković.

Napominjući da je ovo značajna stvar i za Banjaluku, Anđelković je ukazao da Republika Srpska mora jasno da kaže da neće prihvatiti da evrointegracije budu uslovljene bilo kakvim promjenama na nivou BiH s ciljem centralizacije.

- Ako EU želi BiH u svojim redovima, za šta je i Republika Srpska otvorena, onda se moraju uvažiti Dejton i ustavno uređenje BiH - naglasio je Anđelković.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji tokom dvodnevne posjete BiH, koju je završio juče, najavio je da su vrata EU otvorena za BiH, kojoj bi sredinom decembra mogao biti odobren kandidatski status.