latinica  ћирилица
30/11/2022 |  12:47 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

U Donjoj Gradini biće najveći memorijalni kompleks na Balkanu

Najveći memorijalni kompleks na Balkanu biće izgrađen u Donjoj Gradini gdje će budući naraštaji učiti o velikom stradanju srpskog naroda, istakao je danas načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
Donja Gradina - Spomen obilježje - Foto: RTRS
Donja Gradina - Spomen obilježjeFoto: RTRS

- O tom projektu se priča već nekoliko godina, ali je najvažnije da su najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije odlučili da se u Donjoj Gradini izgradi veliki memorijalni kompleks, najveći na Balkanu, jer je riječ o najvećem stradanju Srba na području bivše Јugoslavije - rekao je Reljić novinarima.

On je podsjetio da su u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini stradali i antifašisti, Јevreji i Romi, te da nema porodice u Kozarskoj Dubici i Potkozarju kojoj preci nisu stradali u tom logoru, u kojem je ubijeno i više od 15.000 djece.

- Riječ je o projektu koji će u procentu od oko 75 odsto finansirati Vlada Srbije, a ostatak Vlada Republike Srpske. Koncept je takav da sva djeca, od osnovne škole do fakulteta, prođu kroz taj memorijalni kompleks kako bi naučili o istoriji stradanja srpskog naroda sa ove strane Drine - rekao je Reljić.

Reljić je ocijenio da je to dobra ideja i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te da će to ostati trajni spomenik na području Potkozarja. "Ovaj projekat je i u investicionom smislu značajan za Kozarsku Dubicu", napomenuo je Reljić.

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak, 22. novembra, u Banjaluci da će u mandatu novih vlada Republike Srpske i Srbije početi izgradnja Memorijalnog centra "Donja Gradina".

Direktor Јavne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković rekla je da će Donja Gradina izgradnjom memorijalnog centra postati regionalni centar, osnovno polazište svih istraživanja i mjesto edukacije novih istraživača o ustaškom zločinu genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH.