latinica  ћирилица
30/11/2022 |  14:20 ⇒ 14:25 | Autor: B92

Dačić: Nagrađivati Prištinu je kontraproduktivno, EU pokazuje duple standarde

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je kontraproduktivno nagrađivati privremene institucije u Prištini odlukom o početku vizne liberalizacije jer, kako kaže, upravo vlast u Prištini predstavlja smetnju za nastavak dijaloga i opasnost po regionalni mir i stabilnost jer vuče jednostrane poteze, piše Tanjug, a prenosi RTS.
Ivica Dačić (foto: Tanjug / Sava Radovanović) -
Ivica Dačić (foto: Tanjug / Sava Radovanović)

- To nije dobro ni za Evropsku uniju jer ona pokazuje da nema autoritet, pokazuje da ima dvostruke standarde. Ne znam kakva bi to tek bila poruka za Srbiju koja je svih ovih godina bila korektna, koja je bila predvidiv partner, a koja se stalno suočava sa prijetnjama, pritiscima i uslovljavanjima, za razliku od predstavnika Prištine, koji bivaju praktično nagrađivani za svoju nekorektnost i neispunjavanje međunarodno preuzetih obaveza - rekao je Dačić u izjavi Tanjugu.

Dodao je da to nije dobra poruka koja se šalje, podsjetivši da je objavljena vijest da su ministri spoljnih poslova zemalja članica EU postigli načelnu saglasnost o tome da se pokrene prvi korak u proceduri ka donošenju zajedničke odluke o početku vizne liberalizacije za pasoše izdate od privremenih institucija u Prištini.

- Republika Srbija nikada nije bila protiv da građani iz našeg regiona imaju pravo da putuju bez viza u zemlje članice EU. Ovdje je u pitanju nešto drugo. Prije nekoliko dana bili smo svjedoci da privremene institucije iz Prištine predstavljaju glavni problem u sprovođenju Briselskog sporazuma, da predstavljaju prijetnju regionalnom miru i stabilnosti - rekao je Dačić.

Dodao je da se čulo i od najviših predstavnika i EU i SAD i drugih velikih zemalja da su potezi Prištine apsolutno neprihvatljivi i naglasio da je kontraproduktivno da za to privremene institucije budu nagrađene.