latinica  ћирилица
30/11/2022 |  14:30 ⇒ 14:50 | Autor: SRNA

Sastanak šefova diplomatije zemalja NATO: Dogovorena veća podrška partnerima, uključujući BiH

Ministri spoljnih poslova članica NATO-a saglasili su se tokom dvodnevnog sastanka u Bukureštu da povećaju podršku partnerima, uključujući BiH, saopšteno je iz Alijanse.
Sastanak šefova diplomatije zemalja NATO (Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT) -
Sastanak šefova diplomatije zemalja NATO (Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT)

U saopštenju se navodi da je dvodnevni sastanak u Bukureštu danas završen sastancima usredsređenim na dugoročne izazove koje predstavlja Kina, kao i podršku BiH, Moldaviji i Gruziji.

Iz Alijanse ističu da su se "ministri spoljnih poslova BiH, Gruzije i Moldavije" pridružili finalnoj sjednici ministara.

Ministri NATO-a saglasili su se da pojačaju podršku BiH, Moldaviji i Gruziji, uključujući u izgradnji kapaciteta, sprovođenju reformi i obuci radi jačanja bezbjednosnih i odbrambenih institucija.

U saopštenju se navodi da će Alijansa pojačati podršku pomenutim partnerima usljed onoga što su iz NATO-a ocijenili kao "ruski pritisak".

Ministri su se juče sastali sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom kako bi se pozabavili najhitnijim potrebama Ukrajine, kao i dugoročnom podrškom Alijanse Kijevu. Saveznici su obećali dodatnu pomoć Ukrajini, uključujući gorivo i generatore.

Svim sastancima prisustvovali su predstavnici Finske i Švedske.