latinica  ћирилица
30/11/2022 |  16:24 | Autor: SRNA

NENO alarm predstavljen u Hrvatskoj (VIDEO)

Hrvatska je 30. zemlja u kojoj je pokrenut NENO Alarm, odnosno uvođenje sistema upozorenja za nestalom djecom posredstvom društvenih mreža Fejsbuk i Instagram.
NENO alarm (Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO) -
NENO alarm (Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO)

NENO Alarm danas je predstavljen u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/, a na konferenciji za novinare naglašeno je da je vjerovatnoća pronalaženja nestalog djeteta veća kada je više ljudi uključeno u potragu, naročito u prva 24 časa.

U slučaju nestanka djeteta MUP će obavijestiti kompaniju Meta, koja će inicirati upozorenje, odnosno NENO Alarm građanima - korisnicima društvenih mreža Fejsbuk i Instagram - u krugu od 60 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno.

Upozorenje će sadržavati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internet stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba.

Korisnici se mogu vratiti na upozorenje za pojedinosti koje su možda propustili i, što je još važnije, mogu podijeliti upozorenje svojim prijateljima i tako doprijeti do šire publike, te pomoći identifikovati i locirati nestalo dijete u kratkom vremenskom periodu, navode iz MUP-a.

- Obratite pažnju ako vidite upozorenje o nestalom djetetu. Svi moramo raditi zajedno kako bismo djecu zaštitili, te ih bezbjedno vratili domovima - poručuju iz MUP-a Hrvatske, prenose hrvatski mediji.