latinica  ћирилица
30/11/2022 |  17:25 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva predvodi delegaciju na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani

Predsjedništvo BiH je prihvatilo danas poziv za učešće na samitu EU-Zapadni Balkan koji će 6. decembra biti održan u Tirani.
Predsjedništvo BiH - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Predsjedništvo BiHFoto: www.predsjednistvobih.ba

Delegaciju BiH na ovom samitu predvodiće srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, saopšteno je iz Predsjedništva.

Članovi Predsjedništva BiH dogovorli su na današnjoj sjednici da Cvijanovićeva, u ime Predsjedništva BiH, uputi pismo predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Predsjedništvo BiH usvojilo je većinom glasova Izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Ministarstva inostranih poslova BiH i Federalne javne službe za inostrane poslove, spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju Belgije i Memoranduma o razumijevanju o političkim konsultacijama između Ministarstva inostranih poslova BiH i Ministarstva inostranih poslova Tajlanda.

Predsjedništvo je odobrilo zaključivanje Sporazuma o partnerstvu u sprovođenju projekta "Podrška Centru za uklanjanje mina u BiH u implementaciji ril tajm sistema za upravljanje informacijama za protivminsko djelovanje u BiH" između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje i nevladine humanitarne organizacije Norveška narodna pomoć.

Ovim sporazumom obavezuje se Centar za uklanjanje mina u BiH da u implementaciju ovog sporazuma uključi Republičku upravu civilne zaštite i Federalnu upravu civilne zaštite, te da aktivnosti koordinišu sa navedenim institucijama.

Predsjedništvo je odobriloi  zaključivanje dvogodišnjeg sporazuma o saradnji BiH i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu za period 2022-2023.

Odobreno je i zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva inostranih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum za period 2023-2025.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju Ugovora o grantu (Luka Brčko) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, te Sporazuma između Evropske unije i BiH o učešću BiH u programu Unije Fiscalis za period 2021-2027.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije o odbrambenoj saradnji.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2021. godinu, te Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za prva četiri mjeseca 2022. godine.

Predsjedništvo BiH donijelo je i odluku o ratifikaciji Sporazuma o grantu i Amandman broj osam na Sporazum o finansiranju između KFV, Frankfurt na Majni i BiH koju predstavlja Savjet ministara BiH, u iznosu od 6.000.000 evra za ublažavanje uticaja kovid 19 na mikro, mala i srednja preduzeća, putem Evropskog fonda za BiH, saopšteno je iz Predsjedništva.