latinica  ћирилица
30/11/2022 |  18:48 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Dobar prinos, ali niska cijena - proizvodnja duvana u Semberiji sve neizvjesnija (VIDEO)

Uprkos sušnoj godini proizvođači duvana u Semberiji i Posavini ostvarili su plan proizvodnje na 180 hektara. Otkup suvog lista privodi se kraju. Naredni ciklus proizvodnje je, međutim, neizvjestan.
Duvan - Foto: RTRS
DuvanFoto: RTRS

Prinos duvana je iznad očekivanog, ali kvalitet nije zadovoljavajući, pa će zarada kooperanata biti manja, dok je proizvodnja bila za 50 odsto skuplja u odnosu na prošlu godinu.

Zbog skupe proizvodnje, a niske prosječne cijene duvana, koja je oko četiri marke po kilogramu, oko deset odsto kooperanata najavilo je da će napustiti proizvodnju.

Od nekadašnjih 400 domaćinstava, duvan trenutno proizvodi njih 78.

Otkupna cijena povećana je 22 odsto, ali ne kompenzuje troškove energenata i đubiva koji su skuplji 200 odsto. Zbog smanjenog obima proizvodnje, proizvođači očekuju veće premije.

Zbog suše se očekivalo da će rod biti prepolovljen, međutim padavine u avgustu i septembru i povoljne vremenske prilike u jesen podstakle su nagli porast duvana, pa je ovogodišnji plan otkupa od 252 tone suvog lista za desetak tona prebačen.

Za ovogodišnji rod zainteresovano je pet, šest kupaca pa će do kraja mjeseca magacini biti ispražnjeni. Novi ciklus proizvodnje biće tema sastanka koji će biti održan sa kooperantima 8. decembra.