latinica  ћирилица
30/11/2022 |  21:27 ⇒ 01/12/2022 | 07:12 | Autor: TANЈUG

Luka Bojović u Srbiji, prošao proceduru identifikacije

Luka Bojović stigao je danas u Srbiju letom iz Madrida, nakon deportacije iz Španije.
Luka Bojović (Foto: EPA/J. L. PINO / POOL, ilustracija) -
Luka Bojović (Foto: EPA/J. L. PINO / POOL, ilustracija)

Nekadašnji Bojovićev branilac Borivoje Borović rekao je da je Bojović prošao proceduru identifikacije na aerodromu.

Borović je rekao i da je Bojoviću sve sređeno što se tiče dokumenata, kao i da je on napustio aerodrom i otišao kući.

- Bojović je obavio razgovor sa policijom, odnosno prošao proceduru identifikacije - rekao je advokat koji nije želio da iznosi druge detalje.

On je u španskom zatvoru proveo više od 10 godina nakon što je u februaru 2012. uhapšen u Valensiji i osuđen na 18 godina zatvora zbog neovlašćenog držanja velike količine oružja.

Bojović je u Srbiji slobodan čovjek jer je Srbija 2015. godine povukla potjernicu koja je bila raspisana za njim nakon što je pravosnažno oslobođen od optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava, i jer je kaznu od 15 mjeseci zatvora izdržao u ekstradicionom pritvoru u Španiji.

U Španiji je bio osuđen na kaznu od 18 godina zatvora, zbog držanja arsenala oružja, falsifikovanja dokumenata i zato što je bio član kriminalne grupe koju tamošnji mediji zovu "Arkanovi tigrovi".

Početkom novembra srpsko Ministarstvo pravde je saopštilo da je posredstvom Ambasade Srbije u Madridu otvoren predmet protjerivanja srpskog državljanina Luke Bojovića poslije izdržane kazne zatvora.

Takođe je potvrdilo da se u ovom trenutku u Srbiji ne vodi krivični postupak niti postoji krivična sankcija koja mu je izrečena i koju Bojović treba da izdržava.

Za Bojovićem je 2010. godine raspisana potjernica kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Јeftovića Јorge 2004. godine, pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine kada su ubijeni njihovi tjelohranitelji Dejan Živančević i Milutin Јovičić.

Nakon suđenja u odsustvu Bojović je najprije zbog nedostatka dokaza u Specijalnom sudu u Beogradu oslobođen svih pomenutih optužbi, a tu presudu je potvrdio i Apelacioni sud.

Nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude sud je Bojoviću ukinuo pritvor i izdao naređenje za povlačenje potjernice. Te odluke suda donesene su 15. marta 2015. godine.

Bojović je u toku bjekstva, 9. februara 2012. godine uhapšen u Valensiji, a pored pomenutih krivičnih djela, Srbija je tražila njegovo izručenje i jer nije izdržao kaznu od ukupno 15 mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog posjedovanja pištolja i falsifikovanja lične karte na koju je u Okružnom sudu u Beogradu prvostepeno osuđen 2008. godine, a pravosnažno 2011. godine.

Bojoviću je zapravo bilo ostalo da odsluži svega sedam mjeseci zatvora od ukupne kazne jer je u Okružnom zatvoru u Beogradu bio u pritovru osam mjeseci prije izricanja presude 2008. godine.

Tih sedam mjeseci uračunato mu je u ekstradicioni pritvor u kojem je bio u Španiji.

Bojović je u Srbiji uhapšen 22. septembra 2007. zbog, kako je tada saopštila policija, sumnje da je skrivao odbjegle pripadnike "zemunskog klana", međutim, kako za to nije bilo dokaza, optužen je i pravosnažno osuđen, samo za nezakonito posjedovanje oružja i falsifikovanje dokumenta na 15 mjeseci zatvora.

Mediji u Srbiji ga pominju kao jednog od većih "bosova" na Balkanu, Španci kao "Arkanovog tigra", a inače je sin pokojnog Vuka Bojovića, dugogodišnjeg direktora beogradskog ZOO vrta.