latinica  ћирилица
30/11/2022 |  22:05 ⇒ 01/12/2022 | 07:06 | Autor: RTRS

Nikšić: SNSD nezaobilazan faktor za formiranje vlasti na nivou BiH (VIDEO)

Vlast na nivou BiH treba formirati s onima koji su na vlasti u Republici Srpskoj i zato je SNSD sa partnerima kao izborni pobjednik u Srpskoj nezaobilazan u konstituisanju vlasti na zajedničkom nivou, rekao je večeras predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.
Nermin Nikšić - Foto: RTRS
Nermin NikšićFoto: RTRS

Nikšić je u našoj emisiji Telering rekao da nije realno da vlast na nivou BiH bude formirana bez SNSD-a i HDZ-a i da Savjet ministara bez te dvije stranke ne bi mogao ništa da napravi ni u Republici Srpskoj, ni u FBiH, a bila bi i dovedena u pitanje saradnja sa entitetskim vlastima. 

On kaže da je cilj tažnja ka zajedničkoj saradnji za dobro svih građana oba entiteta.

- Vlast treba praviti s onima koji su na vlasti i na nivou Republike Srpske zbog saradnje i zbog protočnosti. Vladu u Republici Srpskoj vodiće SNSD i tu nema nikakve dileme. Dakle, Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske, Radovan Višković je predsjednik Vlade. Dakle, šta ćemo sad? Naraviti Vladu u Federaciji koja će se gledati nišanom? E, ja nisam za to, već sam mišljenja da je bolje da ne pravimo Vladu u Federaciji ako nećemo zajedno sarađivati - rekao je Nikšić.

On je rekao da će u FBiH "osmorka" i HDZ imati većinu za formiranje vlasti, čime se SDA šalje u opoziciju.

Nakon što je potpisan sporazum "osmorke" sa HDZ-om, Nikšić je najavio razgovore i sa partnerima iz Republike Srpske sa kojima bi bio potpisan sličan sporazum.

Kada je riječ o novom premijeru FBiH, Nikšić kaže da na nivou "osmorke" postoji opredjeljenje da on bude na toj funkciji.