latinica  ћирилица
01/12/2022 |  09:55 ⇒ 11:18 | Autor: SRNA

Perišić: NATO mora da zna da je Republika Srpska - srpska tvrđava u BiH

NATO kada poručuje da je Republika Srpska pod ruskim uticajem i da predstavlja rusku tvrđavu - mora da zna da je Republika Srpska srpska tvrđava u BiH, izjavio je profesor geopolitike Srđan Perišić.
Zastava i grb - Foto: Twitter
Zastava i grbFoto: Twitter

On smatra da je NATO svjestan da ne može više da jača nikakve vojne kapacitete u BiH, pa su se zato okrenuli političkoj igri.

- Između redova šalju signale da mogu da utiču na formiranje vlasti i da su im pogodni samo oni koji podržavaju ulazak BiH u NATO, a to je opozicioni blok iz Srpske, a ne pobjednici izbora. Zato opet slijedi ucjenjivački pritisak na institucije Republike Srpske - rekao je Perišić za Večernje novosti.

Perišić je naglasio da, u odnosu na prije četiri godine, sada tu i faktor sukoba Rusije i Ukrajine.

- NATO namjerava da zaoštri odnos prema BiH kako bi pokušali da tu zemlju uvuku u savez. I idealan je momenat formiranje vlasti - smatra Perišić.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost Slobodan Župljanin ocijenio je da NATO želi da stavi šapu na svaku tačku zemaljske kugle za koju procijeni da je u njihovom interesu, a BiH očigledno jeste.

- Ukoliko žele da uklone bilo čiji strani uticaj u BiH, zašto se prvo NATO ne skloni? - upitao je Župljanin i naglasio da je Republika Srpska jasno rekla da ne želi u NATO.

Župljanin kaže i da saradnja i partnerstvo nisu problem.

- Besmislena je teza iz NATO-a da žele jači uticaj u BiH kako bi spriječili neki navodni ruski uticaj. Pa, Rusa ovdje nema. Sve prijetnje koje postoje u BiH dolaze upravo od NATO-a koji je kreirao klimu podjela - prvo iskreiraju krizu, a onda žele da njom upravljaju - ukazao je Župljanin.

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je ranije da je rat u Ukrajini pokazao da je važno na vrijeme pomoći i podržati zemlje partnere koje su "izložene ruskom pritisku i uticaju", naglasivši da je BiH važna za stabilnost na zapadnom Balkanu, kao i za NATO.

- Želimo da i dalje radimo sa tom zemljom - poručio je Stoltenberg.