latinica  ћирилица
01/12/2022 |  10:59 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Željeznice Srpske: Prihodi od prevoza robe povećani za 20 odsto

Kompanija Željeznice Republike Srpske za 11 mjeseci ove godine od prevoza je ostvarila prihod u visini od oko 35.700.000 KM, što je više za 6.400.000 KM ili za 20,55 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je generalni direktor Željko Radić.
Željeznice Republike Srpske - Foto: SRNA
Željeznice Republike SrpskeFoto: SRNA

Radić je naveo da je tokom 11 mjeseci prevezeno ukupno 4.330.000 tona robe, a ostvareno je i 376.685.910 netotonskih kilometara, te da je u oba slučaja riječ o povećanju od osam odsto u odnosu na uporedni period lani.

On je dodao da Željeznice bilježe i postepeno povećanje broja prevezenih putnika koji je u odnosu na 2021. veći za oko 37 odsto. Do sada je, kaže on, prevezeno 74.679 putnika.

Uprkos činjenici da je "Arselor Mital" iz Zenice kao najznačajniji korisnik prevoza "Željeznica Republike Srpske", tokom tekuće godine značajno smanjio obim prevoza željezne rude, Radić je rekao da uspijevaju da ostvaruju svoje ciljeve.

Radić je istakao da ulažu maksimalne napore da bi se neutralisali negativni efekti proizašli usljed poremećaja transportnih tokova i porasta cijena materijala i energenata, te da sa ostvarenim prihodima iz osnovne delatnosti obezbjeđuju neometano funkcionisanje preduzeća.

Novi prevozi u teretnom saobraćaju i nastojanja da se izvrši disperzija komitenata nakon nekoliko godina pauze, kaže Radić, spadaju u visoko prioritetne ostvarene ciljeve za "Željeznice" u nastojanjima da se doprinese razvoju regionalne saradnje, sa namjerom aktivnog učešća u stabilizaciji energetske situacije i nastavku neometanog rada elektrana u okruženju.

Radić je ukazao na značaj dodatne angažovanosti i doprinosa željezničkih kompanija u očuvanju, rastu i razvoju privrede i ekonomije u oba entiteta, zbog čega je neophodno osigurati nesmetano funkcionisanje željezničkog sektora.

- Naši dalji angažmani zahtevaju i realizaciju planiranih ulaganja u modernizaciju infrastrukturnih i voznih kapaciteta da bi prevoz robe funkcionisao u punom kapacitetu i povećavao se, što su i zajednički planovi Željeznica Republike Srpske, resornog ministarstva i Vlade Republike - izjavio je Radić za Srnu.

Prema njegovim riječima, dosadašnji postignuti rezultati su najbolji pokazatelj dobrog funkcionisanja i odgovornog rada.

Radić je naveo da značajne rezultate iz osnovne djelatnosti "Željeznice Republike Srpske" uspješno ostvaruju prvenstveno povećanjem obima prevoza u okviru teretnog saobraćaja, odnosno prevoza različitih vrsta robe.

To, kako je rekao, uspijevaju i pored smanjene privredne aktivnosti značajnog broja komitenata, rasta cijena energenata, troškova robe i usluga neophodnih za ostvarivanje planskih veličina.

On je napomenuo da "Željeznice Republike Srpske" redovno izmiruju sve obaveze prema zaposlenima, fondovima, državi, komitentima i poslovnim partnerima, te odgovorno provode i izvršavaju planove poslovanja.

- Pozitivan trend ostvarenih rezultata poslovanja Željeznica Republike Srpske opravdano ukazuje da su očekivanja da do kraja godine poslovni rezultati budu još bolji, uprkos činjenici da se sa manjim brojem izvršilaca, ostvaruje veći obim rada i bolji rezultati poslovanja preduzeća - zaključio je Radić.