latinica  ћирилица
01/12/2022 |  12:03 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

Podžić: Na referendumu o punopravnom članstvu u NATO

Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić izjavio je danas da će u BiH najvjerovatnije biti referendum o pitanju članstva u NATO-u.
Sifet Podžić (foto: vijeceministara.gov.ba) -
Sifet Podžić (foto: vijeceministara.gov.ba)

- Pretpostavljam da ćemo morati organizovati referendum i odlučiti da li idemo u punopravno članstvo ili ne - rekao je Podžić na konferenciji za novinare povodom 1. decembra, Dana oružanih snaga.

Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović istakli su danas da je najveći uspjeh Oružanih snaga u prošloj godini ocjena Sjeveroatlantske alijanse da je laka bataljonska grupa sa 840 vojnika borbeno spremana i interoperabilna sa NATO-om.

- Ovo što je na Manjači pokazala naša borbena grupa u septembru su stvari na kojima su neke zemlje članice NATO padale. Moramo biti spremni - rekao je Podžić.

On je napomenuo da Oružane snage BiH od ranije imaju 11 deklarisanih jedinica nižeg formacijskog sastava, što smatra da je uspjeh imati toliki broj obučenih i spremnih vojnika po NATO standardu.

On je naveo da je jedan od glavnih civljeva na kojem je rađeno sprovođenje Programa reformi, te da su Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara i Oružane snage svoj dio posla kontinuirano izvršavale.

Načelnik Mašović je istakao da su Oružane snage pokazale da su u svakom trenutku na raspolaganju građanima i spremni da sprovode sve odluke nadležnih institucija, te spremne pomoći civilnim strukturama u slučajevima prirodnih, elementarnih i drugih nepogoda.

On je istakao da je veoma bitno nastaviti proces popune Oružanih snaga BiH, koje će tokom ove godine biti bogatije za 600 vojnika, podoficira i oficira.

- Kada govorim o oficirima govorim o ljudima koje školujemo i pripremamo za profesionalnu vojnu službu unutar naših kapaciteta, ali i kadetima koji se školuju širom svijeta na najprestižnijim vojnim akademijama - rekao je Mašović.

On je istakao da je neophodno investirati u kvalitetan i visokoedukovan kadar koji će biti u mogućnosti da se u narednom periodu nosi sa svim izazovima sa kojim se suočava savremeni svijet, ali je ukazao na problem napuštanja Oružanih snaga.

- Država ne ispunjava svoje obaveze koje su još 2017. usvojene, da se uloži 500 miliona KM u modernizaciju Oružanih snaga. Nova vlast će morati nešto uraditi, jer je ulaganje u odbranu investicija, a nikako trošak - dodao je Mašović.