latinica  ћирилица
01/12/2022 |  12:43 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

Do 15. februara prijava za učešće u projektu spajanja djece Srpske i Kosmeta

Lokalne zajednice iz Republike Srpske od danas do 15. februara mogu da se prijave za učešće u 11. projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", koji bi trebalo da bude realizovan u junu naredne godine, saopšteno je iz Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu.
Djeca sa Kosmeta u Srpskoj, arhiv - Foto: RTRS
Djeca sa Kosmeta u Srpskoj, arhivFoto: RTRS

Planirano je da posjeta traje od 17. do 25. juna, nakon završetka školske godine, a projekat će biti posvećen najboljim učenicima, srpskoj djeci iz višečlanih porodica iz svih srpskih sredina sa Kosova i Metohije.

Ovaj projekat do sada je uspješno realizovan 10 puta, u saradnji sa lokalnim zajednicama i osnovnim školama, uz učešće 37 gradova i opština Republike Srpske.

Do sada je u Srpskoj u okviru ovog jedinstvenog projekta boravilo više od 6.000 srpske djece, u pratnji preko 550 prosvjetnih radnika.

- U projektu su, uz školsku djecu dobi od 10 do 15 godina, obuhvaćena i djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju u pratnji roditelja iz Udruženja roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice, za koje smo izgradili Dnevni centar "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici - podsjetili su iz Odbora.

Planirano je da, u saradnji sa Eparhijom pakračko-slavonskom, bude realizovan i jednodnevni izlet za oko 40 srpske djece iz Zapadne Slavonije u Hrvatskoj, da se svi zajedno nađu u Republici Srpskoj.

-Pozivamo lokalne zajednice, osnovne škole, porodice, kao i SPKD `Prosvjeta` iz Brčkog i Mostara da podrže projekat da nam u goste u Republiku Srpsku na sedam dana dođe što veći broj srpske djece sa Koosva i Metohije - poručili su iz Odbora.