latinica  ћирилица
01/12/2022 |  12:44 | Autor: SRNA

Milunović: Srpska teži svjetskim standardima u oblasti rada

Cilj Republike Srpske je da se što više približi evropskim i svjetskim standardima u oblasti rada, izjavio je danas u Beogradu ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

Milunović, koji prisustvuje Međunarodnoj konferenciji "Za bolju budućnost rada i kapitala", rekao je da je ovaj skup prilika da se čuju iskustva iz drugih zemalja, te da se delegacija Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske rado odazvala pozivu za učešće.

- Značajno je što danas prisustvujemo ovoj međunarodnoj konferenciji, jer ćemo čuti iskustva iz drugih zemalja i moći da razmijenimo mišljenja. Od 2016. članica smo Međunarodne organizacije ekonomsko-socijalnih savjeta i prisustvujemo gotovo redovno svim njihovim konferencijama - istakao je Milunović, koji kao predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta predvodi delegaciju Republike Srpske na skupu.

On je nakon otvaranja konferencije ukazao je da se socijalni dijalog u Srpskoj stalno razvija.

Prema njegovim riječima, predstavnicima Vlade Republike Srpske stalo je da stvore što bolji poslovni ambijent, privuku investitore i omoguće razvoj ekonomije i društva, ali i da brinu o interesima radnika.

- Taj inicijalni socijalni dijalog je veoma značajan i važno ga je uspostaviti na višem nivou. Tome treba stalno da se teži, pogotovo što se radi o predstavnicima koji imaju potpuno različite interese, a to su sindikati i poslodavci, dok je treća strana Vlada - rekao je Milunović.

On je napomenuo da je radi unapređenja socijalnog dijaloga odmah poslije rata u BiH formiran Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske, koji je 2000. godine našao svoje mjesto u Zakonu o radu, dok je 2008. godine donesen i Zakon o Ekonomsko-socijalnom savjetu.

U delegaciji Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske na međunarodnoj konferenciji u Beogradu je i predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić.

Međunarodna konferencija "Za bolju budućnost u svijetu rada i kapitala", koja se održava u "Palati Srbija" okupila je učesnike iz Srbije, Srpske, Crne Gore, Rusije, Grčke, Francuske Mađarske, Benina, Obale Slonovače, zemalja Latinske Amerike i Kariba.

U radu skupa učestvuju i predstavnici Međunarodne asocijacije ekonomskih i socijalnih savjeta i sličnih organizacija /AICESIS/, kao i ministar za demografiju i brigu o porodici u Vladi Srbije Darija Kisić, predstavnici udruženja poslodavaca, sindikata i ekonomsko–socijalnih savjeta iz više zemalja.

Konferenciju je otvorio ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, koji je pozdravio učesnike skupa i poželio im ugodan boravak u Beogradu.