latinica  ћирилица
01/12/2022 |  13:04 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

NSRS: Podrška kampanji protiv nasilja nad ženama

Narodna skupština Republike Srpske podržava kampanju DŽender centra i zalaže se za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Uz uvažavanje ljudskih prava, a posebno ženskih, potrebno je uključiti aktere donosilaca odluka da integrišu pitanje rodne ravnopravnosti i ženskih ljudskih prava u sve svoje aktivnosti, programe i politike koje realizuju u jednoj društvenoj zajednici, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

DŽender centar - Centar za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske od 2008. godine priključuje se svjetskoj kampanji "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama", koja traje od 25. novembra do 10. decembra.

U Republici Srpskoj realizuju se kampanje podizanja svijesti javnosti o rodno zasnovanom nasilju pod nazivom "Bijela vrpca - Muško NE nasilju nad ženama" i "Stop nasilju nad ženama - Nijedna žrtva više".

U saopštenju je navedeno da se kampanja sprovodi na nivou republičkih institucija, lokalnih organa vlasti, subjekata zaštite od nasilja u porodici, nevladinih organizacija i medija.

Јedan od ciljeva kampanje DŽender centra je i rad na jačanju multisektorskog odgovora na nasilje nad ženama kroz projekat "Poboljšanje pristupa kvalitetnijim multisektorskim uslugama za žrtve nasilja nad ženama, uključujući nasilje u porodici na lokalnom nivou, a u skladu sa Istanbulskom konvencijom - Faza tri", u saradnji sa strateškim partnerom UN žene, uz finansijsku podršku Švedske.