latinica  ћирилица
01/12/2022 |  14:43 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Utvrđeni prijedlozi izmjena zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, po hitnom postupku, set prijedloga izmjena zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Utvrđeni su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata kako bi se dodatno povećale plate zaposlenih radnika u ovim oblastima čija neto plata ispod prosječne neto plate zaposlenih u Republici Srpskoj.

Predloženi zakoni su dio seta mjera za povećanje plata zaposlenih u Republici Srpskoj, budući da se platni koeficijenti zaposlenih čija neto plata je ispod prosječne neto plate zaposlenih uvećavaju za pet odsto u skladu sa sporazumom između Vlade i reprezentativnih sindikata od 3. juna.

Izmjena ovih zakona predstavlja još jednu od mjera Vlade koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u Republici Srpskoj.