latinica  ћирилица
01/12/2022 |  15:01 ⇒ 15:28 | Autor: RTRS

Kalinić: Kurti je politički Frankenštajn opasan za mir i stabilnost ove regije

Aljbin Kurti je u sinoćnoj emisiji Presing na N1 BiH pokazao potpuni politički kretenizam, da ne kažem bezobrazluk, pored ostalog izričući niz optužbi na račun Republike Srpske, Rusije, Srbije, uloge Srpske pravoslavne Crkve na ovim prostorima. Bilo je tu svega uključujući i uvrede poput konstatacija da su na djelu pravoslavni fundamentalizam i politika fašističke Rusije, izjavio je Dragan Kalinić, bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

Kalinić ističe da je sramna Kurtijeva optužba na račun Srpske je da je ona " utemeljena na laži", i da su to sve floskule - od optužbi za genocid do relativizacije integriteta država na Zapadnom Balkanu.

- Šizoidni Kurti se pravi slijep kod očiju i gluv kod ušiju, što bi rekao naš narod - dodaje Kalinić.

Tvrdeći da je Republika Srpska genocidna tvorevina i rezultat Miloševićeve agresije, te da je sada pod malignim patronatom Rusije, Kurti zaboravlja da su Srbi u BiH branili svoja vjekovna ognjišta od povampirenog ustaškog fašizma i islamskog fundamentalizma.

- Boreći se za slobodu i ravnopravnost mi smo vodili odbrambeni rat. A na Kosovu i Metohiji, koji su i dalje sastavni dio Srbije, zločinci UČK potpomognuti NATO fašistima pod firmom "oslobodilačkog" rata, ubijajući nedužne srpske civile i rušeci srpske pravoslavne hramove "oslobađali su, gle paradoksa, Srbiju od sopstvenog naroda" i zločinima prisvojili teritoriju koja im po Ustavu Srbije ne pripada - naveo je Kalinić.

On je poručio da se samo treba sjetiti Goraždevca i famozne "Žute kuće" i stotina ubijenih i prognanih Srba iz njihovih sela i stanova na Kosovu i Metohiji.

- Neka zato Kurti više nikada ne uzme u usta Republiku Srpsku jer je zapravo tzv. Republika Kosovo nastala na zločinima njihove "oslobodilačke" vojske izdašno politički i oružano pomognute od strane dekadentnog Zapada - naglasio je Kalinić.

Kalinić je istakao da sve što je izrekao nesrećni Kurti u Presingu je jedna politička papazijanija koju nije u stanju da provari ni najtvrđi želudac.

- Nakon svega jedno je jasno: Kurti nije čovjek spreman na kompromis, nije čovjek dostojan da ga ijedan srpski političar oslovi imenom i prezimenom. On je jedan politički Frankenštajn opasan za mir i stabilnost ove regije i kao takav opasan je za budućnost svih naroda na ovim turbulentnim prostorima. On je maligan u svakom pogledu i s njim jednostavno ne može biti normalnog dijaloga. Čovjek je u političkom smislu bolestan i kao takav pogodan za svoje zapadne mentore i podstrekače permanentnih napetosti na ovim prostorima - navodi Kalinić.

S Kurtijem, kaže, Zapadni Balkan i dalje ostaje bure baruta.

- Sve dok se konačno ne shvati na geopolitičkom planu da ono sto je dozvoljeno tzv. Republici Kosovo mora da bude dozvoljeno i Republici Srpskoj koja nije takozvana nego je međunarodno priznata realnost. Neka se niko ne čudi ako na kraju ispadne kao u onoj tv seriji: Tražili ste, gledajte - rekao je Kalininić.

Bivši predsjednik NSRS pita zašto bi ovdje vrijedila stara latinska poslovica "quod licet Iovi, non licet bovi" (što je dopušteno Јupiteru, nije dopušteno volu), kad se, kako kaže, međunarodno pravo gotovo svakodnevno izvrgava ruglu na primjeru tzv. nezavisnog Kosova.

- Dakle, po kom osnovu ono što po receptu zapadnih moćnika vazi za kosovske Albance, mora biti zabranjeno i ne smije da važi za sve Srbe na ovim prostorima - zaključio je Kalinić.