latinica  ћирилица
01/12/2022 |  15:37 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

U Beranama otvorena Srpska kuća

U Beranama je danas svečano otvorena Srpska kuća - poklon Pokrajinske vlade Vojvodine srpskom narodu Berana i Crne Gore.
U Beranima otvorena Srpska kuća - Foto: SRNA
U Beranima otvorena Srpska kućaFoto: SRNA

Srpsku kuću otvorio je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je istakao da je ovo dokaz podrške i brige za ljude koji ovdje misle, dišu i žive srpski i koji su, kao što su prirodno vezani za rodno tlo, tako vezani i za svoju maticu.

On je pozvao da Srpska kuća, kao i drvo koje je u njenom dvorištu danas zasađeno, budu još jedan simbol jedinstva srpskog naroda ma gdje živio i most ljubavi prema drugim narodima.

- U njenim temeljima nije samo podrška Pokrajinske vlade Vojvodine, već i podrška Srbije, njenog rukovodstva, predsjednika i njenog naroda. Ona je most prema drugima, most zajedništva, most ka budućnosti - istakao je Mirović u obraćanju velikom broju zvanica i gostiju.

On je naglasio da je ova kuća građena da bi u dušama generacija ljudi koji ovdje žive čuvala i sačuvala zavjet o čojstvu i junaštvu.

Mirović je uručio predsjedniku Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilu Vuksanoviću stari grb Vojvodine, te pozdravio domaćine i posebno predstavnika Vlade Crne Gore ministra zdravlja Dragoslava Šćekića.

Vuksanović je zahvalio Vladi Srbije i posebno Pokrajinskoj vladi Vojvodine, naglasivši da ovo nije Srpska kuća, već kuća srpskih organizacija, te da Srbi ne traže u Crnoj Gori nista više nego druge nacionalne zajednice.

Otvaranju Srpske kuće u Beranama prisustvovali su i Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, kao i predsjednici više opština iz Crne Gore.

U Centru za kulturu u Beranama večeras će biti održana svečana akademija u okviru manifestacije Dani srpskog sabora.