latinica  ћирилица
01/12/2022 |  16:05 ⇒ 16:25 | Autor: RTRS

Djela Save Šumanovića u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci (VIDEO)

U okviru izložbe "Kolekcija kao ogledalo, Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske" koja je, povodom obilježavanja 175. godina od osnivanja Galerije Matice srpske, upriličena u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci, predstavljeni su radovi najznačajnijih srpskih slikara, čije je stvaralaštvo ostavilo značajan trag na svjetske likovne tokove 20. vijeka.
Slike Save Šumanovića - Foto: RTRS
Slike Save ŠumanovićaFoto: RTRS

Јedan od njih je i Sava Šumanović, za kojeg kažu da je najznačajniji umjetnik Srba, čiji su okviri djelovanja odavno prešli granice naše zemlje i upisali ga u sam vrh svjetske istorije umjetnosti svih vremena.

Slikarski opus Save Šumanovića oduvijek privlači pažnju, kako ljubitelja umjetnosti i kolekcionara, tako i likovnih znalaca, istoričara umjetnosti, kustosa i kritičara, koji sa nesmanjenom pažnjom još proučavaju njegov život i djelo.

Budući da je umjetnost Save Šumanovića, koju je ostavio iza sebe, veoma složena, upravo iz tog razloga omogućava da se proučava sa sasvim različitih stanovišta. Ovo je jedno od njih, sa posebnim osvrtom na njegova djela predstavljena na izložbi u Banjaluci.