latinica  ћирилица
01/12/2022 |  17:07 ⇒ 17:08 | Autor: SRNA

Radmanović: Pred svima je veliki posao

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović snatra da je dobro što je ovaj dom konstituisan u skladu sa zakonom mjesec dana nakon izbora i da je to za ovako "heterogenu BiH" velika stvar što je formirana većina koja je izabrala Kolegijum doma.
Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Nebojša RadmanovićFoto: RTRS

On ističe da slijedi izbor Savjeta ministara, te da je pred svima veliki posao.

- To pokazuje da svi ubuduće žele da rade i smatram da je to dobro, a o planovima rada treba sačekati izbor Savjeta ministara za koji se nadam da će mnogo ozbiljnije raditi nego do sada i da ćemo imati veliki broj prijedloga zakona koji su na evropskom putu - rekao je Radmanović novinarima nakon konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On je naveo da u BiH postoji opšte opredjeljenje za ulazak u EU i da je to možda jedino oko čega se svi u BiH slažu.

Parlament BiH treba da izabere i svoje organe, dodao je Radmanović, a to je konstituisanje klubova i radnih tijela koji imaju značajnu ulogu , te da je zadatak Predstavničkog doma i izbor Savjeta ministara i da je komisija nadležna za taj posao izabrana danas.

Komentarišući tvrdnje SDA da je "neka koalicija formirana iza kulisa", Radmanovića je rekao da je SDA prvi put u opoziciji i da se u toj ulozi vrlo teško snalazi.

- Žao mi je što se tako ponašaju i očito je da se u toj ulozi ne snalaze jer je riječ o stranci sa najviše poslanika, ali danas sve što su radili bilo je protiv Poslovnika - naveo je Radmanović dodavši da je teško komentarisati njihove tvrdnje o koaliciji i njihovu želju da prave probleme.

On je napomenuo da je u BiH napravljen sporazum između HDZ i "osmorke", da se to odnosi na Federaciju BiH i da su pozvali SNSD da im se priključi kao legitimni pobjednik na svim nivoima sa velikim brojem glasova.

- SNSD nije napravio koalicioni sporazum i tek slijede dogovori oko nekih ključnih strateških pitanja koje mi hoćemo iz SNSD-a da predložimo u ime Republike Srpske, a vjerovatno i oni iz federalne koalicije i to je sadašnje stanje - napomenuo je Radmanović i dodao da će to biti aktuelno kada se bude pripremao izbor Savjeta ministara.

Radmanović nije želio da govori o imenima koja bi se mogla naći u Savjetu ministara iz Republike Srpske i ocijenio je da su sva u domenu spekulacija, te da je prvo na redu konstituisanje Vlade Republike Srpske.

Osvrćući se na tvrdnje Centralne izborne komisije /CIK/ koji je izrazila žaljenje što nisu prisustvovali konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma, Radmanović je rekao da smatra da od ove sjednice ne treba praviti cirkus.

- Sa stavovima CIK-a ne slaže se gotovo niko ko je bio danas u sali i to je moglo da izazove niz problema, a politička stranka kojoj pripadam potpuno je nezadovoljna njihovim radom, imamo niz argumenata - napomenuo je Radmanović.

On je dodao da CIK ne kontroliše procese iz svoje nadležnosti pa i ono što pišu.

- Nisu svoj posao završili i danas smo imali jednog poslanika manje iz SNSD-a zahvaljujući neažurnosti CIK-a kome treba 15 dana da umjesto Radovana Viškovića, koji se povukao sa pozicije poslanika, verifikuju Ljubicu Miljanović. Nisu završili svoj dio posla kriveći za to poštu - naveo je Radmanović.

Radmanović je ocijenio da CIK remeti ukupno stanje u BiH i da što prije treba izabrati legalni CIK.