latinica  ћирилица
01/12/2022 |  17:30 | Autor: TANЈUG

Novi vođa IS Abu Husein, nakon što se Kuraiši raznio u Siriji

Teroristička grupa Islamska država (IS) imenovala je za vođu do sada javnosti nepoznatog Abu Huseina, nakon što se njegov prethodnik Abu al-Hasan al-Hašemi al-Kuraiši raznio u oktobru kada se našao pod opsadom bivših antivladinih pobunjenika na jugu Sirije, izjavile su danas Rojtersu osobe koje su učestvovale u sukobu.
Snage SAD u Siriji (foto: EPA-EFE/AHMED MARDNLI) -
Snage SAD u Siriji (foto: EPA-EFE/AHMED MARDNLI)

IS je odabrao Abu al-Huseina al-Huseina al-Kuraišija za svog novog lidera, izjavio je portparol te terorističke grupe na snimku. On nije iznio više detalja o novom lideru.

To je prvi put da je vođa IS ubijen u operaciji u kojoj nije učestvovala koalicija predvođena SAD i prvi put da je lider IS ubijen na jugu Sirije, a ne na sjeveru te zemlje, navela je britanska agencija.

Abu al-Hasan al-Hašemi al-Kuraiši je ubijen u operaciji izvedenoj u Deri, južnoj sirijskoj provinciji. Kuraiši i njegovi pomoćnici su otkriveni dok su se krili u kući u gradu Јasimu, naveli su bivši pobunjenici koji su učestvovali u sukobu, rođaci onih koji su poginuli u sukobima i žitelji Јasema.

U audio snimku koji je objavljen u srijedu, portparol IS je rekao da je Kuraiši ubijen dok se "borio protiv neprijatelja Boga", i dodao da je Abu Husein sljedeći vođa, ne iznoseći detalje.