latinica  ћирилица
01/12/2022 |  18:10 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Sud BiH će zamolnicu za izručenje Sakiba Mahmuljina uputiti odmah kada dobije informaciju o njegovom hapšenju po potjernici raspisanoj naredbom Suda BiH, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji na pitanje da li će tražiti od Turske izručenje pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Mahmuljina.

- U drugostepenoj presudi Sakib Mahmuljin navedeno je da je optuženi državljanin BiH - naveli su iz Suda BiH odgovarajući na pitanje Srne da li Sud ima informacije da li Mahmuljin ima državljanstvo Turske, te ukoliko ga ima, šta će Sud BiH tražiti od Turske.

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević rekao je ranije da Sud BiH može da na osnovu Ugovora o ekstradiciji između BiH i Turske, posredstvom Ministarstva pravde i Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, traži od Turske izručenje ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina.

Interpol je raspisao crvenu potjernicu za ratnim zločincem Sakibom Mahmuljinom, za kojim tragaju 194 zemlje.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.