latinica  ћирилица
01/12/2022 |  19:44 | Autor: SRNA

Brnabić: Reakcija Stana sramota EU, Srbija neće učestvovati na samitu u Tirani

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da imenovanje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak samoproglašenog Kosova nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već i sa voljom naroda iskazanoj na izborima, te da je reakcija EU sramota.
Ana Brnabić (Foto:  FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs) -
Ana Brnabić (Foto: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs)

Brnabićeva je poručila da Srbija neće prisustvovati Samitu EU - Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

- Čekali smo da vidimo šta će EU reći o imenovanju Rašića i dočekali još jednu sramnu izjavu - rekla je Brnabićeva povodom poziva portparola visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Petera Stana da Beograd i Priština rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, kao i na hitnom povratku kosovskih Srba u sve prištinske institucije.

Brnabićeva je navela da "posle ovakve sramotne izjave EU, samo još jedne u nizu, nema nikakve potrebe da Srbija više učestvuje na samitima o zapadnom Balkanu", prenosi RTS.

- Ponovo pitam - nakon što 10 godina Priština nije implementirala Briselski sporazum čiji je EU garant, nakon što je Srbima na KiM uskraćeno pravo glasa ove godine, i to dva puta, na šta je EU reagovala jednom rečenicom u izvještaju o napretku, i nakon što Priština imenovanjem Rašića nastavlja da nipodaštava jasno iskazanu volju srpskog naroda na Kosmetu, dakle pitam EU - gdje su te evropske vrijednosti, gdje je demokratija, gdje nestade vladavina prava? - rekla je premijer Srbije.

Ona je poručila da će EU početi da poštuje vrijednosti koje propagira ili nema više potrebe da Srbija u ovakvoj farsi učestvuje.

- Prvi put Srbija neće prisustvovati Samitu EU - zapadni Balkan koji će se održati 6. decembra u Tirani - naglasila je Brnabićeva.