latinica  ћирилица
01/12/2022 |  20:32 | Autor: RTRS

Bajden ne planira razgovor sa Putinom

Predsjednik SAD DŽozef Bajden rekao je danas da u ovom trenutku ne planira da stupi u kontakt sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali da je spreman da razgovara sa njim ukoliko on pokaže želju da se okonča rat u Ukrajini i samo uz konsultacije sa NATO saveznicima.
Makron - Bajden (Foto: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL) -
Makron - Bajden (Foto: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL)

- U ovom trenutku ne planiram da stupim u kontakt sa Putinom. Spreman sam da razgovaram sa Putinom ukoliko on pokaže da je zainteresovan za način da se okonča rat - rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Bijeloj kući sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Makron je izjavio da Francuska i SAD neće nikada vršiti pritisak na Ukrajince da naprave kompormis koji ne žele i dodao da su oni veoma hrabri.

Francuski lider je rekao da će nastaviti da razgovara sa Putinom i da je o tome diskutovao sa Bajdenom zato što Pariz "konstantno pokušava da spriječi eskalaciju i dobije konkretne rezultate", prenio je "Sputnjik".

Komentarišući plan o subencijama za američku industirju, Bajden je rekao da podsticaji domaćoj proizvodnji kompjuterskih čipova i obnovljive energije nemaju za cilj istiskivanje evropskih saveznika i da je moguće napraviti izmjene u zakonu.

SAD i Francuska objavile su danas formiranje zajedničke radne grupe između Amerike i EU koja će se baviti trgovinskim sporovima u vezi sa obnovljivom energijom, koji su nastali nakon usvajanja američkog Akta za smanjenje inflacije. /kraj/ml