latinica  ћирилица
01/12/2022 |  20:47 | Autor: TANЈUG

Vučić: Izostala osuda EU zbog imenovanja Rašića

PredsЈednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće putovati u Tiranu 6. decembra, i obratio se građanima rekavši da odluka Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića nije dobila zasluženu osudu EU.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr)

Predsjednik Vučić je imenovanje Rašića ocijenio kao "sramno" i da je to "najblaža riječ koja može da se upotrebi".

- Rašić je dobio manje od jedan odsto na izborima, kao i Rada Trajković, koja je bila na njegovoj listi. To pokazuje da oni žele progon i protjerivanje Srba sa Kosova i Metohije. Nisam siguran da će sutra doći do razgovora sa evropskim komesarom (Oliverom Varheljijem) nakon mojih riječi i naših odluka u međuvremenu - rekao je Vučić za TV Pink.

Naveo je da je viđen antisrpski odnos EU.

- Јedan bedni, antisrpski odnos, koji su pokazali, jer ovo što je uradio teroristički ološ Aljbin Kurti, to nije... ja sam smanjio ovo, sve što je trebalo da kažem, ćutim mjesecima, godinama, trpim gluposti od svih, i u regionu, u Evropi... taj teroristički ološ što je uradio danas trebalo je da dobije zasluženu osudu EU. Naravno, nije je dobio. I tako se ponašaju svaki put - kazao je predsjednik Srbije.

Dodao je da su prekršene, ne samo norme Briselskog sporazuma, već i međunarodnog javnog prava.

- Prekršene su sve demokratske principe i norme po kojima se bira neko ili se ponudi nekome ko je dobio veliki broj glasova, a ne neko ko je dobio jedan odsto glasova. I baš ih briga, jer je to u skladu sa interesima jedne evropske sile i interesima koje treba neko da provede, a protiv Srba - istakao je Vučić.

Naveo je da su "u Prištini mislili da to tako može da prođe".

- Izabrali su najgori srpski ološ, sa dna kace. Rašića, Radu Trajković. Јednostavno, ne postoje gori. Oni nemaju ničije povjerenje, ali imaju povjerenje terorističkog ološa Kurtija, zapadnih agentura koji su ih tu postavili, misleći da će da unište Srbiju. Mislili su da će time da nas uplaše, da bude - sami ste na svijetu, ne možete ništa... nema problema. Možete da uništite predsjednika Srbije, možete da organizujete ponovo proteste po Srbiji, možete da me ubijete, šta god hoćete. Za mene je KiM najveća srpska svetinja. Srbija je svetinja. Bolje da me nema, nego da vam je predam u ruke, i neću vam je predati u ruke - kazao je Vučić.

Kao posljedica ove odluke, niko iz Srbije neće biti u Tirani na samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra.

- I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, prvi put, a vi dođite lijepo, uzimajte dnevnice, putujte avionima, svi vi iz Evrope, pričajte, lupetajte gluposti, svi iz Evrope, svi vi sa Zapadnog Balkana, baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto, a ne možete da pronađete ništa za šta je Srbija kriva. Nema problema, sve je to u najboljem redu. Samo, to radite bez Srbije. Pa, da vidimo šta ćete i kako ćete to da napravite - istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da sljedeći put treba da vode računa o načinu na koji se obraćaju Srbiji.

- Onda kada se sljedeći put lijepo obratite Srbiji, vodite računa da li se sprovodi to što je usvojeno u Briselu, vodite o računa o svojim izjavama, o tome da poštujete Srbiju i građane Srbije. Građani Srbije nisu deveta rupa na svirali bilo kome, i ne dam vam da ih ponižavate, nikad vam više neću to dozvoliti..,a radili ste to bezbroj puta. Nego, uvijek računam, možda smo pogriješili, pretjerali, možda treba da ih pustimo još jedan put...Nema više - rekao je Vučić.

Poručio je da je Srbija svoja na svome i da će sačuvati sebe.

- Ima drugih problema, problema u energentici, o čemu ću u subotu da govorim građanima Srbije. A što se ovoga tiče, ti teroristički ološu vodi računa da ne povrijediš nijednog Srbina, zajedno sa kvislinzima koje si izabrao, jer Srbi zajedno sa državom Srbijom znaće da vam odgovore. A vi iz Evrope, sram vas bilo, a to je sitnica u odnosu na ono što bih mogao stvarno da vam kažem. U subotu spremam detaljniji, temeljniji, odgovorniji, ozbiljniji odgovor - istakao je predsjednik Srbije.

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano ranije danas pozvao je Beograd i Prištinu da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu kao i na hitnom povratku kosovskih Srba u sve prištinske institucije.

Na Stanovu izjavu reagovala je i predsjednica Vlade Ana Brnabić. Navela je da je "ovakva reakcija sramota Evropske unije" i da imenovanje Nenada Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumim, već i u suprotnosti sa voljom naroda iskazanoj na izborima.