latinica  ћирилица
01/12/2022 |  20:57 | Autor: SRNA

Promovisano stvaralaštvo Јovanke Stojčinović Nikolić

 U Derventi je održano poetsko-muzičko veče na kojem je promovisana 17. autorska knjiga poezije "Sunce pod jezikom" i knjiga proze "Neko je pozvonio" Јovanke Stojčinović Nikolić iz Doboja.
Derventa - promocija stvaraleštva - Јovanka Stojčinović Nikolić - Foto: SRNA
Derventa - promocija stvaraleštva - Јovanka Stojčinović NikolićFoto: SRNA

Autorka je poručila da čovjek treba da dijeli sunce koje nosi u sebi.

Ona je istakla da je sunce i pod jezikom i da može svoje zrake da odašilje, da se provuku kroz najmanju pukotinu - da onoga kome je potrebno ne samo zagriju, već i osunčaju i osvijetle.

Nikolićeva je navela da je "Sunce pod jezikom" knjiga poezije koja je podijeljena na cikluse i objavljena je prošle godine, a naslov je proizašao iz pjesme posvećene roditeljima.

- To je knjiga koja je morala da desi, čini mi se da me je nekim dijelom vratila u život. Svi imamo padove i uspone, a ja sam bila u nekom zdravstvenom padu - rekla je Nikolićeva u derventskom Centru za kulturu.

Јovanka Stojčinović Nikolić poeziju i prozu stvara gotovo pola vijeka, a njeno stvaralaštvo krunisano je brojnim priznanjima i nagradama. Djela ove književnice prevođena su na više jezika.

Opus njenih djela, čine, između ostalih, "Zvijezda skitača", "Tijesno nebo", "Samoća ruže", "Golo sunce", "Kamen moje krvi", "Boso bilje", "Oskoruša", "Gorka svjetlost", "Ključaonica - izabrane i nove pjesme", "Oblik svjetlosti", "Mrak od čistog zlata", "Tamno oko ulice".