latinica  ћирилица
01/12/2022 |  22:19 | Autor: SRNA

"Republika Srpska nema alternativu"

Republika Srpska je posljednja odbrana srpskog naroda od fizičkog uništenja i ona nema alternativu, poručili su učesnici tribine pod nazivom "C/ij/ena dobijanja i opstanka Republike Srpske" koju je večeras na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu organizovao beogradski "Klub za društvene odnose".
Beograd - tribina "C/ij/ena dobijanja i opstanka Republike Srpske" - Foto: SRNA
Beograd - tribina "C/ij/ena dobijanja i opstanka Republike Srpske"Foto: SRNA

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić rekao je da je Haški tribunal bio projekat za satanizovanje kompletnog srpskog naroda sa jednim jedinim ciljem, a to je da se dovede u pitanje legitimitet Republike Srpske u današnjem obliku.

Govoreći o diskriminaciji koja je vođena u odnosu na srpske žrtve, Kojić je istakao da je Haški tribunal svojim radom od žrtve pravio zločince, a od zločinaca žrtve, zato što nije na adekvatan način procesuirao zločine, a u slučaju srpskih žrtava, nije zadovoljio pravdu.

- Očigledno je da su oni bili u službi istih tih koji su provodili spinovanje prema kojem su Srbi isključivi zločinci, odnosno međunarodne zajednice - Zapada, jer međunarodna zajednica projektovanjem Haškog tribunala i pravosuđa BiH, želi da opere svoje krvave ruke i učešće u ratu u BiH, ali i u čitavoj bivšoj Јugoslaviji - rekao je Kojić.

Ističući da se ne može na takav način dovesti u pitanje legitimitet Republike Srpske, Kojić je poručio da adekvatan odgovor jeste dokazivanje istine bazirane isključivo na činjenicama i vansudskim mehanizmima utvrđivanja činjenica.

- Svijet se mijenja i doći će vrijeme kada će ta istraživanja imati upotrebnu vrijednost ne samo u domaćoj, već i u svjetskoj javnosti. Upravo na taj način branimo našu svetinju - našu Republiku Srpsku, jer ono što jeste suština i glavna poruka, to je da Republika Srpska nema alternativu, jer je stvorena na 35.042 žrtve - rekao je Kojić.

O istorijskim pretpostavkama nastanka Republike Srpske govorio je profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miloš Ković, koji je istakao da je Republika Srpska ta državna struktura unutar BiH, posljednja odbrana "ostatka ostataka" jednog nekada većinskog naroda u BiH.

Ković je istakao da je iz slijeda istorijskih događaja koji se ponavljaju od 13. vijeka jasno da Republika Srpska predstavlja samoodbranu srpskog naroda i njegove biološke supstance od fizičkog uništenja.

- Mi to znamo, vidimo, osećamo, a neki od nas su to i iskusili - postoji namera da srpski narod bude uništen fizički, da bude proteran, odnosno asimilovan u druge narode i upravo je naše vreme to potvrdilo - rekao je Ković.

Novinar i politikolog Nikola Јović je govoreći o Republici Srpskoj u savremenim političkim prilikama, naročito u kontekstu međunarodnih odnosa, odnosno novonastale situacije sa ratom u Ukrajini, te o položaju srpskog faktora na Balkanu, ocijenio da je ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom neminovnost u budućnosti.

Јović je ukazao da BiH ne može da funkcioniše kao država, naročito ne na ovakav način nepoštovanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i istovremenim optuživanjem za nepoštovanje onoga ko štiti slovo tog sporazuma - Republike Srpske.

- Pravda, pravo i zakoni i istina su na našoj strani, a ako će drugi faktori i činioci da idu kao unitarizaciji BiH, naš odgovor može biti da idemo u ujedinjenje sa Srbijom, kao što bi i hrvatski faktor pod pritiskom majorizacije od Bošnjaka, sigurno težio da bude integrisan u sastavu hrvatske države, a ne faktor drugog reda u bošnjačkoj BiH - rekao je Јović.

On je podsjetio na to da nije ni ruski faktor u Ukrajini, niti srpski u BiH započeo rat, niti pokušao da se otcijepi i pripoji matičnoj državi, nego su, zbog nepoštovanja njihovih elementarnih prava i pokušaja da se utope u novonastalu državu i postanu građani drugog reda, dali jasan odgovor - kako bi se izborili za svoj normalan način života.

Urednik portala "banjaluka.net" Aleksandar Stojanović istakao je da je važno da prije svega mladi ljudi u Beogradu čuju o Republici Srpskoj iz prve ruke, kako nove generacije ne bi usvojile lažne narative Sarajeva, koji se plasiraju kroz medije.

- Nažalost, imali smo i u Beogradu neke pojave gdje se prihvata narativ koji dolazi mahom iz Sarajeva i iz svjetskih medija. Srbi u BiH su satanizovani od rata do danas, kroz paušalne ocjene i poluistine koje su zapravo najopasnije - rekao je Stojanović.

On je istakao da je Republika Srpska prikazivana kroz mejnstrim medije kao negativna pojava i nekakva "genocidna" tvorevina, a Srbi predstavljani na loš način, i takvo izvještavanje uticalo je na loše prilike i u Republici Srpskoj izazivajući podjele.

- Ta medijska slika koja je stvorena otežava nam i političku i pravnu i svaku drugu borbu, jer su se na osnovu te medijske slike i tih medijskih ratova koji su vođeni protiv Republike Srpske, gubile neke bitke i na međunarodnom i na unutrašnjem planu - rekao je Stojanović.