latinica  ћирилица
02/12/2022 |  09:54 ⇒ 13:15 | Autor: RTRS

Poslanici NSRS biraju delegate u Vijeće naroda (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je u toku druga posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj bi trebalo da budu izabrani delegati za Vijeće naroda Republike Srpske.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

Prenos na RTRS plus i našem portalu.

Narodni poslanici obavili su tajno glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske za izbor delegata u Vijeće naroda Srpske.

Kao kandidati za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda srpskog naroda predloženi su Nikola Kovačević, Živko Marjanac, Risto Marić, Branko Tomić, Darko Kremenović, Marinko Dragišić, Јasna Milešević, Gordan Balaban, Marija Topić Nikolić, Mladen Aničić, Stefan Mrgud, Dragutin Škrebić, Nebojša Raković, Dane Malešević, Ognjen Žmirić, Valerija Lakić, Vojislav Gligić, Milan Zečević, Ljubiša Krunić, Pero Karan, Snježana Višnjić i Spomenko Stojanović.

Kao kandidati za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda predloženi su Јosip Јerković, Pero Јosipović, Delfa Biberović-Šur, Dragan Јuričević, Mijo Perkunić, Đuro Ivanović, Zdenka Gojković, Marina Stevanović Radošević, Bojana Derkuća Bevandić, Mirko Pandža, Јozo Tipurić, Marko Јorgić, Mladen Јoksimović, Danijela Nikolić, Nada Tešanović, Sanja Kovačević, Mirjana Matanović Bundalo, Dragica Kovač i Marijana Ćalić.

Kao kandidati za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda predloženi su Amir Hurtić, Smail Mešić, Sejad Imamović, Almir Јašarević, Aida Prešić, Vedran Sofić, Alma Vidojević, Adnan Isić, Armin Hamzić, Dino Hotić, Adil Osmanović, Alija Tabaković, DŽevad Mahmutović, Amina Kavazović, Anita Hodžić, Igor Bošnjak, Adnan Delić, Srebrenka Golić i Dijana Marjanović.

Kao kandidati za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda ostalih naroda predloženi su Danijel Puhalić, Željko Dragičević, Slaviša Mrkaja, Radenko Rikić, Јovana Čarkić, Danijela Koprivica, Franc Sošnja i Dušan Minov.

------------

Prethodno je održana sjedmica Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske koji je zakazao drugu posebnu sjednicu za sa jednom tačkom dnevnog reda: Izbor delegata za Vijeće naroda Republike Srpske.

Ova tačka dnevnog reda povučena je juče sa Dnevnog reda Prve posebne sjednice, jer je Centralna izborna komisija BiH izdala saopštenje po kojem je rok za žalbu na izbor delegata istekao noćas u ponoć.

Narodna skupština Republike Srpske CIK-u je na vrijeme dostavila sve liste za ovjeru, ali da je CIK probio rok od 24 časa za njihovu verifikaciju, zbog čega je došlo do pomjeranja odlučivanja o izboru delegata za Vijeće naroda Republike Srpske.

Glasanje za delegate u Vijeću naroda

Podsjećamo, poslanici su izabrali delegate u Dom naroda parlamenta BiH.

U Dom naroda idu četiri delegata iz SNSD-a i jedan iz SDS-a. Izabrani su Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić a iz SDS-a Želimir Nešković.

Izabrana su i tri potpredsjednika parlamenta: Socijalista Petko Rankić, iz reda hrvatskog naroda SNSD-ova Anja Ljubojević, a iz bošnjačkog Mirsad Duratović.

Četvrti potpredsjednik iz SDS-a biće izabran naknadno, jer ova partija nije dostavila prijedlog kandidata.