latinica  ћирилица
02/12/2022 |  11:18 ⇒ 11:31 | Autor: SRNA

DŽinovski asteroid podigao megacunami na Marsu

Mars nije oduvijek bio prazna prašnjava planeta kakva je danas.
Planete, arhiv (Foto: EPA/IAU Martin Kommesser) -
Planete, arhiv (Foto: EPA/IAU Martin Kommesser)

U stvari, bio je toliko vlažan da se na njemu prije oko tri milijarde godina podigao megacunami. Prema novom istraživanju, uzrok je bio džinovski asteroid, poput onog koji je pogodio Zemlju prije 66 miliona godina i zbrisao dinosauruse.

Stručnjaci predvođeni naučnikom Aleksisom Rodrigezom sa Instituta za planetarne nauke u Arizoni kažu da su locirali ogroman udarni krater, za koji smatraju da je najvjerovatnije porijeklo džinovskog talasa.

Nazvali su ga Pol, a nalazi se u području na kom se vide tragovi katastrofalne plavne erozije, koja je identifikovana još 70-godina na ivici onoga za šta se vjeruje da je bio drevni okean.

Kada je Nasina "Viking 1" sonda sletjela na Mars 1976. godine blizu sistema plavnih kanala po imenu Maja Valjes, pronašao je teren za koji Rodrigez i njegove kolege smatraju da je rezultat cunami talasa.

Svoju hipotezu postavili su prije nekoliko godina, a vjerovali su da su se odigrala dva odvojena cunamija – prije 3,4 i 3 milijarde godina. Simulacije su pokazale da je drugi potekao iz kratera Lomonosov.

Međutim, odakle je prvi potekao nisu mogli da otkriju. Sve do sada.

Pronašli su udarni krater Pol, lociran oko 900 kilometara sjeveroistočno od mjesta sletanja "Vikinga 1". Krater je prečnika 110 kilometara i leži 120 metara ispod onoga što naučnici vjeruju da bi bio nivo tadašnjeg mora u regionu Zlatne ravnice.

Simulacije su pokazale dvije mogućnosti. Prva da je asteroid obima devet kilometara udario i naišao na snažan otpor tla, rezultirajući eksplozijom od 13 miliona megatona TNT-a.

Drugi scenario je da je asteroid obima tri kilometra koji je naišao na slab otpor tla (voda je upila veći deo energije) oslobađajući 0,5 miliona megatona energije.