latinica  ћирилица
02/12/2022 |  11:28 ⇒ 12:09 | Autor: sputniknews.com

Kremlj: Uslovi Bajdena za pregovore – nemogući, specijalna operacija se nastavlja

Kremlj nije spreman za pregovore sa SAD ako je njihov uslov "povlačenje iz Ukrajine", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Kremlj (Foto: Wikimedia Commons) -
Kremlj (Foto: Wikimedia Commons)

Peskov je podsjetio na izjavu predsjednika SAD DŽoa Bajdena koji je rekao da ne planira kontakte sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u skorije vreme, ali da je to moguće ukoliko ruski lider "pokaže interesovanje" za okončanje sukoba u Ukrajini.

- Dakle, šta je faktički rekao predsjednik Bajden – on je rekao da su pregovori mogući tek nakon što Putin ode iz Ukrajine. Eto šta je on rekao - pojasnio je Peskov.

Istovremeno je dodao da Kremlj nije spreman na to.

- Specijalna vojna operacija se nastavlja. Međutim, predsjednik Putin je bio, jeste i ostaje otvoren za kontakte, za pregovore. Naravno, najpoželjniji način da ostvarimo naše interese je uz pomoć mirnih, diplomatskih sredstava - naglasio je Peskov, podsjetivši da je upravo Putin još prije početka specijalne operacije pokušavao da inicira pregovore sa SAD, NATO-om i OEBS-om.

Portparol Kremlja je podsjetio i da SAD ne priznaju nove teritorije Rusije te je ocijenio da to značajno otežava potragu za nekom vrstom zajedničkog polazišta za diskusiju.