latinica  ћирилица
02/12/2022 |  12:44 ⇒ 12:47 | Autor: SRNA

Putin: Napadi na Ukrajinu - neophodan odgovor na provokacije Kijeva

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je njemačkom kancelaru Olafu Šolcu da su napadi na mete u Ukrajini bili neophodan odgovor Moskve na provokacije Kijeva, među kojima je i teroristički napad na Krimski most, saopštio je ruski Kremlj.
Vladimir Putin (EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

U saopštenju se navodi da je tokom telefonskog razgovora Putina i Šolca naglašeno da su se Oružane snage Rusije dugo suzdržavale od preciznih raketnih udara na određene mete na teritoriji Ukrajine, ali da su sada takve mjere postale neophodan i neizbježan odgovor na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu.

Kremlj ističe da su Putin i Šolc skrenuli pažnju na "destruktivnu liniju" Zapada, uključujući Njemačku, zbog snabdijevanja Kijeva oružjem i obučavanja ukrajinske vojske.

U saopštenju je navedeno i to da je Putin pozvao Šolca da razmotri stav Njemačke u kontekstu događaja u Ukrajini.

Putin je napomenuo da politička i finansijska pomoć Ukrajini vodi ka činjenici da Kijev u potpunosti odbija ideju o pregovorima.

- Osim toga, to ohrabruje radikalne ukrajinske nacionaliste da čine sve više krvavih zločina protiv civila - naglašeno je u saopštenju.

Putin i Šolc su govorili i o sporazumu za izvoz žitarica i potrebi za njegovim sprovođenjem, uz uklanjanje prepreka za isporuke sa ruske strane.

Razgovor dvojice lidera održan je na inicijativu njemačke strane.