latinica  ћирилица
02/12/2022 |  12:57 | Autor: SRNA

Košarac ukazao na važnost nastupa privrednika na inostranim sajmovima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je tokom susreta sa delegacijom Јužne Koreje da se kontinuirano radi na stvaranju uslova za predstavljanje i afirmaciju privrednog sektora iz Republike Srpske i Federacije BiH na inostranim tržištima.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je ukazao na važnost da privrednici iz Republike Srpske i FBiH nastupaju i na domaćim i na međunarodnim sajamskim manifestacijama s ciljem adekvatne promocije domaćih privrednih kapaciteta.

Delegacija Јužne Koreje boravi u dvodnevnoj posjeti BiH i ovlaštena je od Vlade svoje zemlje da predstavi kandidaturu korejskog grada Busana za Svjetsku izložbu "Ekspo 2030", saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Na današnjem sastanku Košarca i delegacije, koju predvodi gradonačelnik Busana Hong DŽun Park, istaknuto je da su kandidati za Svjetsku izložbu "Ekspo 2030", osim Јužne Koreje, Italija, Saudijska Arabija, te Ukrajina.

- Kontinuirano radimo na stvaranju uslova za predstavljanje i afirmaciju privrednog sektora iz Republike Srpske i FBiH na inostranim tržištima. Poučeni ranijim iskustvima, naše aktivnosti su usmjerene na to da obezbijedimo veću finansijsku podršku domaćim privrednicima za odlazak i nastup na međunarodnim sajmovima - rekao je Košarac.

Na sastanku je razgovarano i o unapređenju privredne saradnje između BiH i Јužne Koreje, posebno u oblastima metalske i drvne industrije, IT sektora, kao i mogućnostima povezivanja privrednih komorskih sistema.