latinica  ћирилица
02/12/2022 |  13:01 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Buduća Vlada nastavlja sa podrškom visokom obrazovanju (VIDEO)

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će buduća vlada nastaviti sa reformom sistema visokog obrazovanja i mjerama za dalju modernizaciju javnih univerziteta, uključujući i intenzivna ulaganja u infrastrukturu i niz mjera za unapređenje studentskog standarda.
Višković sa Kulićem i Gajaninom (Foto: Vlada Srpske) -
Višković sa Kulićem i Gajaninom (Foto: Vlada Srpske)

U okviru konsultacija za formiranje vlade, Višković je rektorima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu Radoslavu Gajaninu i Milanu Kuliću prenio da će nova vlada nastaviti sa podrškom izgradnji novog objekta banjalučkog Arhitektonsko-građevinsko geodetskog fakulteta.

On je dodao da se u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu izvode projekti izgradnje objekata Rektorata, Muzičke akademije, studentskog doma i Fakulteta fizičke kulture vrijedni 20 miliona KM, saopšteno je Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Rektori Gajanin i Kulić zahvalili su za dosadašnju intenzivnu podršku u smislu jačanja infrastrukturnih kapaciteta, ali i mjera za unapređenje položaja studenata, uključujući i omogućavanje besplatnog smještaja u studentskim domovima.

Rektori su izrazili zadovoljstvo sprovođenjem programa zapošljavanja najuspješnijih studenata sa oba univerziteta u institucijama Republike Srpske, te izrazili očekivanje da će ovakva praksa biti nastavljena i u budućnosti.

Tokom sastanka naglašena je potreba usklađivanja studijskih programa sa potrebama tržišta rada, te ukazano da bi jedna od reformskih mjera mogla biti i osnivanje naučnoistraživačkih centara u kojim bi bili angažovani najuspješniji studenti oba univerziteta.

 

Novi ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske trebalo bi da bude osoba iz akademske zajednice jer bi na taj način bila jednostavnije riješena važna pitanja iz ove oblasti, saglasni su rektori univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci Milan Kulić i Radoslav Gajanin.

- O imenima nismo razgovarali, niti to treba da radimo. Samo smo izrazili želju da to bude osoba iz visokog obrazovanja - rekao je Kulić novinarima nakon konsultacija sa mandatarom za sastav nove vlade Radovanom Viškovićem.

Kulić je naveo da dva javna univerziteta imaju izuzetno kvalitetne kadrove za tu funkciju.