latinica  ћирилица
02/12/2022 |  13:06 ⇒ 13:25 | Autor: SRNA

Kina: Evropa da se zapita zašto njen napredak uvijek zavisi od Amerike

Evropa je oduvijek patila zbog kriza izazvanih politikom SAD i treba da razmisli zašto njen napredak uvijek zavisi od interesa Vašingtona, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđijan.
Kineska zastava (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Kineska zastava (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

On je tokom brifinga podsjetio da je nekoliko evropskih lidera i zvaničnika nedavno kritikovalo američki Zakon i smanjenju inflacije kao neprijateljski korak koji bi mogao dovesti do značajnog odvajanja ulaganja u budućnosti od Evrope.

DŽao je napomenuo da su SAD, koje Evropu zovu "važnim saveznikom", više nego spremne da dopuste Evropi da plati cijenu kriza.

- Na primjer, dok SAD profitira od ukrajinske krize, Evropa krvari zbog visoke inflacije i rastućih cijena energije. Nije iznenađujuće da evropski mediji pišu da Evropljani treba da se zapitaju: "Zašto naš mir i napredak moraju da zavise od američkih interesa?" To je zaista pitanje u vezi sa kojim treba da budu ozbiljni Evropa i ostatak svijeta - naglasio je DŽao.

DŽao je istakao da su nedavne zakonodavne inicijative Vašingtona ignorisale brige evropskih partnera.

- Američki zakon, donesen da služi njihovim sopstvenim interesima, ne pokazuje poštovanje prema drugim zemljama, čak ni prema takozvanim saveznicima i partnerima. To je još jedan primjer zapovjedničkog pristupa SAD "Amerika prije svih" - dodao je DŽao.