latinica  ћирилица
02/12/2022 |  14:14 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Kojić: Sud BiH želi sačuvati nametnutu istinu da su Bošnjaci jedine žrtve

Sud BiH želi da sačuva stereotip da su jedine žrtve u proteklom građanskom ratu u BiH bili Bošnjaci, a Srbi zločinci, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Komentarišući oslobađanje bivšeg komandanta specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragana Vikića za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine, Kojić je za Srnu rekao da Sud BiH nastavlja sa praksom oslobađanja bošnjačkih najviših vojnih i policijskih funkcionera za odgovornost za ratne zločine.

On je podsjetio da je zločin nad pripadnicima ЈNA u sarajevskom Velikom parku evidentiran u "Atlasu zločina" Republičkog centra, kao i da je to svojevrsna presuda svim zločincima kojima pravosuđe nije željelo da presudi i da ih osudi.

Kojić je rekao bi pristup rada pravosuđa trebalo da bude zadovoljenje pravde i uspostavljanje jednakosti građana pred zakonom, kao i da se time utare put ka pomirenju među narodima, ali se to ni na koji način ne radi.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Tužilaštva BiH na prvostepenu sudsku odluku kojom je Dragan Vikić oslobođen optužbi za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine, ranije je potvrdila Srni Vikićev advokat Adna Dobojlić.

Sud BiH je 21. aprila prvostepeno oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragana Vikića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, optužene za ubistvo pripadnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.