latinica  ћирилица
02/12/2022 |  14:18 | Autor: SRNA

Anđelković: Miješanje stranaca je suštinski problem u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, prijedlogom da bar jedan dan u nedjelji bude dan nemiješanja stranih diplomata u unutrašnje stvari BiH učinio suštinsku stvar, jer da nema stranaca tri naroda i dva entiteta u BiH bi se o svemu sami dogovarali i dogovorili, izjavio je za politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Tada niko ne bi imao iluziju da će neko sa strane da stane na njegovu stranu i da će mu omogućiti da realizuje svoje maksimalističke ciljeve, što se stalno dešava - rekao je Anđelković za Srnu.

On je naglasio da konkretno Bošnjaci i njihova elita stalno imaju predstavu da će neka američka konjica da se pojavi i da im omogući da stvore neku centralizovanu BiH, gdje će imati svoju hegemoniju.

- To se neće desiti, ali se BiH zbog toga suočava sa nepotrebnim problemima. Dodik je konstatovao suštinsku stvar - ako Zapad želi stabilnost BiH onda bi najbolje bilo da se više ne meša na način koji je krajnje jednostran i umeren samo ka interesima jednog naroda čime se BiH gura u ponor - rekao je on.

Anđelković je naglasio da je Zapad svjestan da je izazvao rat u BiH, a da Dodik i Srpska nijednog trenutka nisu rušili Dejton, već su uvijek na strani ovog sporazuma.

On dodaje da su na Zapadu toga svjesni i prave problem, ruše Dejton, stalno vode kampanju kako bi sebe oprali, a druge predstavili kao krivce.

Kada je riječ o zapadnjačkoj priči o korupciji kojoj se priklonio i američki ambasador Majkl Marfi porukom da u BiH svaki dan treba da bude dan borbe protiv korupcije, što je isprovociralo Dodikovu izjavu o zapadnjačkom nemiješanju, Anđelković je rekao da se "Amerikanci nikada nisu borili protiv korupcije već korupciju vide kao sredstvo za geopolitičku diskriminaciju".

- Da je uz njih Dodik ili bilo ko drugi koga oni na bilo koji način osuđuju, bio bi tretiran kao oličenje demokratije pravne države. Naprosto, kod njih je sve pitanje geopolitičke instrumentalizacije i to zna srpski narod i svjestan je da se ovdje ne radi o našim problemima već o pokušaju rušenja Republike Srpske tako što bi Srbe posvađali, jedne optuživali, a druge podržavali - rekao je on.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da podržava ideju američkog ambasadora Majkla Marfija da u BiH svaki dan treba da bude dan borbe protiv korupcije, ali bi predložio i to da u BiH bar jedan dan sedmično bude bez miješanja diplomata u unutrašnja pitanja BiH