latinica  ћирилица
02/12/2022 |  14:29 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Višković: Prioritet ravnomjeran razvoj Srpske i njenih lokalnih zajednica

U okviru konsultacija za sastav nove vlade Republike Srpske, mandatar Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa delegacijom Saveza opština i gradova Republike Srpske, predvođenom predsjednikom Saveza Ljubišom Ćosićem.
Višković sa delegacijom Saveza opština i gradova Republike Srpske (Foto: Vlada Srpske) -
Višković sa delegacijom Saveza opština i gradova Republike Srpske (Foto: Vlada Srpske)

Tokom sastanka, mandatar Višković upoznao je predstavnike Saveza sa programskim opredjeljenjima buduće vlade Republike Srpske, ističući da je prioritet ravnomjeran razvoj Republike Srpske i njenih lokalnih zajednica.

Predstavnici Saveza istakli su da je u narednom periodu, u saradnji sa budućom vladom, potrebno dalje raditi na otvaranju novih i proširenju postojećih poslovnih zona, kao i jačanju koncepta slobodnih zona. Oni su istakli da u opštinama i gradovima razvijaju poslovne zone, te da aktivno rade na unapređenju poslovnog ambijenta.

Takođe, razgovoralo se o izmjenama i dopunama određenih zakonskih rješenja, čime bi bilo pospješeno funkcionisanje, pravednija preraspodjela određenih prihoda, te drugačija organizacija pojedinih službi u organima lokalnih zajednica s ciljem uspješnijeg funkcionisanja opština i gradova.

- Naglasili su da je podrška Vlade opštinama i gradovima bila najveća, vidljiva i mjerljiva u periodu od 2018. do 2022. godine - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Predstavnici Saveza posebno su zahvalili na novčanoj podršci Vlade Republike Srpske u iznosu od 30 miliona KM iz 2020. godine, što im je, kako su naglasili, bilo od izuzetne pomoći s obzirom na to da je likvidnost njihovih budžeta bila ugržena zbog posljedica pandemije virusa korona.