latinica  ћирилица
02/12/2022 |  15:58 ⇒ 19:25 | Autor: RTRS

Tegeltija: CIK nema mogućnost da nevažeći listić iz NSRS proglasi važećim (VIDEO)

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija rekao je danas da CIK BiH nema pravnu mogućnost da proglasi važećim nevažeći glasački listić za izbor delegata iz Srpske u Dom naroda PS BiH.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

- Nevažećim je listić proglasila Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske od devet članova u kojoj su bili i članovi opozicije, koji su svi osim člana iz PDP-a listić procjenili nevažećim - pojasnio je Tegeltija, reagujući na izjavu nekadašnjeg člana CIK-a BiH Vehida Šehića o validnosti glasačkog listića iz Narodne skupštine Republike Srpske, koji smatra da je nevažeći glasački listić koji je donio četvrtog delegata SNSD-u važeći i da to CIK može odlučiti, te da bi kao posljedicu toga to moglo proizvesti žrijebanje.

On kaže da bi CIK prema vlastitom uputstvu teoretski samo mogao vratiti cijeli postupak u Parlament Srpske, ali samo ako je riječ o greški u provedenoj proceduri, a takve greške nema pa bi svaka odluka i u tom pravcu bilo čisto pravno nasilje.

Tegeltija je naglasio da CIK u posrednom izboru delegata nije organ koji može zamijeniti Komisiju za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske, preinačiti njenu odluku i ulaziti u njene procjene.

- CIK samo kontroliše da li je ispoštovana zakonska procedura te ne može da se involvira u odluke Komisije za izbor i imenovanje, koja je sa osam glasova /uključujući i opozicione članove/ provela proceduru i donijela zakonitu odluku na bazi zakonom i odlukom Narodne skupštine povjerenog joj ovlaštenja - naveo je Tegeltija.