latinica  ћирилица
02/12/2022 |  17:04 ⇒ 17:05 | Autor: TANЈUG

Hil: Ono što je dogovoreno mora da se primijeni

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je veoma bitno da Srbi na Kosovu znaju da će se poštovati njihova prava i da sklopljeni dogovori moraju biti primijenjeni.
Kristofer Hil - Foto: TANЈUG
Kristofer HilFoto: TANЈUG

Hil je podsjetio da Srbi na Kosovu žive vijekovima i da imaju pravo da znaju kako će izgledati njihova budućnost.

- Fer je reći da Srbi na Kosovu, ali i svi drugi, treba da znaju da će prava prava Srba na KiM biti zaštićena - rekao je on, ali napomenuo da jedini način za to da se to učini preko kosovskog ustava.

On je tako odgovorio na pitanje kako komentariše poslednji potez Aljbina Kurtija, blagu reakciju Brisela na imenovanje Nenada Rašića na mjesto ministra u kosovskoj vladi, da li će to izazvati novu krizu i da li SAD kao najveći prijatelj Kosova, mogu tu nešto da učine i dodao da je EU izrazila zabrinutost kako se tumačio kosovski ustav u posljednjem slučaju.

- Srbi bi željeli da vide formiranje ZSO, a to je, inače, nešto što su dogovorile kosovske i srpske vlasti i dio je Briselskog sporazuma. To što je dogovoreno, kao što je rekao i Gabrijel Eskobar, je obaveza - istakao je Hil.

Naglasio je da je međunarodna obaveza da se nešto što se dogovori mora i primijeniti.

- Veoma je važno za srpsku zajednicu na Kosovu, i za sve Srbe da vide im prava neće biti uskraćena, već zakonom štićena. To važi i za ZSO - istakao je on.