latinica  ћирилица
02/12/2022 |  17:47 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Banjaluka: Poskupljuje cijena boravka u privatnim vrtićima (VIDEO)

Velikom broju roditelja djece koja koriste usluge privatnih vrtića u Banjaluci, nova godina donijeće i nova poskupljenja. Veći broj vrtića već je obavijestio roditelje o novoj cijeni koja će u prosjeku biti viša za 30 do 50 maraka. Iz privatnih vrtića poručuju da poskupljuju namirnice, gorivo i režije te da ni vlasnici ovih ustanova ne mogu održati poslovanje na trenutnim cijenama.
Vrtić - Foto: RTRS
VrtićFoto: RTRS

Roditelji čija su djeca u privatnim vrtićima u Banjaluci dobijaju poruke u kojima vlasnici vrtića najavljuju novo poskupljenje od januara. Ako je suditi po onome što su nam roditelji rekli, većina ih razumije razloge za poskupljenje, ali i očekuju da će nadležni razumjeti da se i većina roditelja nalazi u bezizlaznoj situaciji, te shodno tome, povećati iznos podrške.

Iako se već danima priča o poskupljenju boravka u privatnim vrtićima, iz Gradske uprave kažu da su za povećanje cijena saznali iz medija, te da do sada nisu primili niti jedan dopis o tome da bi moglo doći do poskupljenja.

Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika Banjaluke, kaže da Grad ne može kontrolisati cijenu privatnih vrtića i da daju subvencije koliko mogu, a da je na roditeljima da izaberu u koji će vrtić njihovo dijete ići.

Ona dodaje da grad mjesečno primi preko 2.000 zahtjeva za subvencije, što je veliko opterećenje za gradski budžet.

Ovo je drugo poskupljenje privatnog dnevnog boravka djece predškolskog uzrasta u posljedih nekoliko mjeseci. Opravdano ili neopravdano - stavovi su različiti. Međutim, čini se da roditelji nemaju alternativu, pa su tako i dalje svi kapaciteti u vrtićima popunjeni, a veliki broj njih su na listi čekanja.