latinica  ћирилица
02/12/2022 |  18:02 | Autor: SRNA

Orban: Brisel blokadama želi da utiče na stavove članice

Evropska komisija nastavlja da blokira sredstva EU namijenjena Mađarskoj kako bi uticala na stav te zemlje prema migraciji, seksualnom obrazovanju i sankcijama, ali Budimpešta nema namjeru da mijenja poziciju, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban.
Viktor Orban (Foto:  EPA-EFE/Leszek Szymanski) -
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski)

Evropska komisija preporučila je sredinom sedmice da se zadrže fondovi EU namijenjeni za oporavak privrede Mađarske jer ta zemlja nije sprovela reforme u sektoru vladavine prava.

Brisel je odobrio plan za oporavak Mađarske od pandemije vrijedan 5,8 milijardi evra, ali samo uz uslov da ta zemlja sprovede 27 mjera, uključujući 17 sa kojima se prethodno saglasila za rješenje spora oko fondova.

- Postoji istorijski trend prema kojem evropske birokrate žele da prošire svoj uticaj na članice i ukoliko vide šansu to i učine. Neophodno je strpljenje jer uprkos proceduri uslovljavanja Mađarskoj, na kraju svi težimo sporazumu. Ima nekoliko pitanja prema kojim mi ne možemo i ne želimo da mijenjamo stav - naglasio je Orban.

Mađarski premijer je istakao da Budimpešta ne namjerava da prihvati migrante, da širi "seksualnu propagandu u školama" i da podrži sankcije protiv Moskve.

Prema njegovim riječima, Mađarska i EU imaju različita mišljenja po nekoliko veoma važnih pitanja.

Orban je naglasio da su se Mađarska i Evropska komisija prvobitno saglasili o 17 uslova.

Orban napominje da je Budimpešta ispunila ovih 17 uslova i da ih je Brisel prihvatio, ali da sada postoji 19. i 20. uslov te da svako ko je upoznat o radu EU i evropskih institucija zna da oni uvijek imaju neke nove zamisli.