latinica  ћирилица
02/12/2022 |  18:30 ⇒ 18:30 | Autor: SRNA

Mazalica: Ustavni sud BiH zbija šale umjesto da sudi prema pravu

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da je poznato da je Ustavni sud BiH odavno prestao da sudi prema pravu i Ustavu, ali da je "počeo da zbija šale i priča viceve u svojim odlukama", što je, kako je naglasio, već prevršilo svaku mjeru.

- Svaki građanin BiH sa četiri razreda osnovne škole koji zna da čita, može da u Ustavu Republike Srpske uoči riječ "zdravstvo" /član 68 zamijenjen amandmanom 32, "Republika uređuje i obezbjeđuje" - naglasio je Mazalica povodom odluke Ustavnog suda BiH da ukine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi jer "nisu u skladusa Ustavom BiH".

S druge strane, naglasio je on, istu riječ građanin neće naći u Ustavu BiH, ali će naći rečenicu da entitetima pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito povjerene njenim institucijama, a član treći Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite.

- Bez obzira na očigledno, mišljenje Ustavnog suda kaže da "u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni - naveo je on.

Mazalica smatra da u Ustavnom sudu ni sami ne znaju šta su napisali niti shvataju smisao ovakve besmislene rečenice.

- Јedino tačno u ovoj rečenici jeste ono da "u Ustavu BiH ne postoje odredbe". Sve ostalo je netačno - ističe on.

Kako je naglasio, iz Ustavnog suda dalje navode da su entiteti dužni da poštuju zakone na nivou BiH i da poštuju odluke institucija na nivou BiH.

- Ovo su neviđene gluposti i takve obaveze entiteta nisu navedene nigdje. Svaki organ vlasti treba da poštuje odluke drugih, u skladu sa nadležnostima dodijeljenim Ustavom. Ne postoji nadređenost BiH organa vlasti entitetima, na primjer kao što je vlast Republike Srpske nadređena njenim opštinama - naveo je on.

Štaviše, istakao je Mazalica, primjera ima da entiteti mogu zaustaviti odluke organa BiH, na primjer Narodna skupština Republike Srpske može osporiti odluku Predsjedništva BiH, ako član Predsjedništva iz tog entiteta uloži veto i on dobije u Narodnoj skupštini dvotrećinsku podršku.

- Da li je Narodna skupština u tom slučaju podređena Predsjedništvu, čije odluke inače može da zaustavi? Ili Parlamentarnoj skupštini BiH, čije zakone mogu zaustaviti delegati u klubu Srba Doma naroda, koje je izabrala ista ta Narodna skupština - pita on.

Naravno, naglasioje Mazalica, da Narodna skupština neće donositi odluke za koje je nadležno Predsjedništvo ili Parlamentarna skupština, ali ona nije dužna da se povinuje njihovim odlukama, ukoliko nivo BiH donosi neustavne zakone i odluke.

- Naprotiv, Narodna skupština je dužna da uradi sve da zaštiti zdravlje stanovništva, što i jeste ustavna nadležnost Srpske, ukoliko ono bude ugroženo djelovanjem institucija BiH. To je bio slučaj i prošle godine, a zbog toga smo i usvojili navedeni zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima - istakao je Mazalica.