latinica  ћирилица
02/12/2022 |  18:40 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Otvorena Prva međunarodna naučna studentska konferencija (VIDEO)

Doprinos obilježavanju velikog jubileja – 6 decenija od osnivanja banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta dao je i Savez studenata ovog fakulteta organizovanjem prve međunarne naučno-studentske konferencije.
Konferencija - Foto: RTRS
KonferencijaFoto: RTRS

Na večerašnjem otvaranju, poručeno je da je cilj konferencije umrežavanje studenata iz regiona i svijeta sa privredom, a namjera da postane tradicionalna.

Tema prve konferencije je "Smart siti – smart lajf", a cilj je da se studentima kroz predavanja i radionice predstave projekti koji imaju veze sa ovom svjetski aktuelnom temom.Ideju nastalu prije dvije godine studenti ETF-a Јelena , Bojan i dvojica Aleksandara – sproveli su u djelo. Okupili su više od 500 studenata sa 8 fakulteta tehničkih nauka iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH.

- Tokom naredna dva dana biće organizovane brojne radionice od strane naših sponzora i prijatelja konferencije kao i panel diskusije i naravno sastanci između studenata kako bi vidjeli kako možemo da unaprijedimo međustudentsku saradnju - rekao je Aleksandar Јelić predsjednik Saveza studenata Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Koliko je kadar koji izlazi sa ovog fakulteta konkurentan na svjetskom tržištu, imamo nebrojeno primjera. Mnoge kompanije su to prepoznale, pa pružajući podršku fakultetu, direktno ulažu u svoje buduće zaposlene.

- Ono što je posebno, meni posebno zadovoljstvo kao dekanu fakulteta jeste da imamo studente koju su sposobni da organizuju jedan ovakav događaj i što su uspjeli da okupe studente iz regiona - istakao je Zoran Đurić dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Ministar za evropske integragije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić je dodao da mu je kao nekom ko dolazi sa  Elektrotehničkog fakuleta bilo posebno zadovoljstvo da podrži mlade ljude i u finansijskom i u institiucionalnom smislu.

"Povezivanje tačaka" je fraza koju često koriste učesnici konferencija, pojašnjavajući cilj svake od njih. Da će ova međusobno umrežiti studenate i studente sa privredom, ali i institucije jedne sa drugima, vidjelo se već prve večeri prve međunarodne naučno studentske konferencije.