latinica  ћирилица
03/12/2022 |  14:51 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Obilježeno 30 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije (VIDEO)

Pripadnici Trećeg odreda brigade Specijalne policije MUP-a Republike Srpske u Trebinju su obilježili tridesetu godišnjicu osnivanja. Riječ je o jedinici koja je za svoje ratne zasluge i hrabrost odlikovana Ordenom Nemanjića.
30 godina od osnivanja Trećeg odreda Specijalne brigade policije - Foto: RTRS
30 godina od osnivanja Trećeg odreda Specijalne brigade policijeFoto: RTRS

Nakon trideset godina ratni drugovi iz cijele Hercegovine i njihovi saborci iz drugih odreda, koji su bili na istom zadatku širom Republike Srpske, okupili su se da evociraju uspomene, ali prije svega da odaju počast svojim palim drugovima.

Zamjenik komandanta Trećeg odreda Specijalne brigade policije Dragan Radanović rekao je da je ovaj odred učestvovao u borbama na svim ratištima u Republici Srpskoj, da su izvršili sve zadatke, te da je zbog toga odlikovan više puta.

Odred je osnovan 1. decembra 1992. godine i do kraja rata imao je više od stotinu pripadnika. Mnogi su ranjeni, neki i više puta, a dvanaest mladića je poginulo. Odred je odlikovan Ordenom Nemanjića, a više pripadnika dobilo je najviša vojna odlikovanja za herojstvo i požrtvovanost.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Dejan Bodiroga rekao je da su osjećanja danas podijeljena, te da je ovo prilika za sjećanje na sve poginule pripadnike.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su ovakva obilježavanja prilika za sjećanje na najhrabrije borce koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Brojne delegacije iz drugih ratnih jedinica MUP-a Srpske došle su u Trebinje i položile cvijeće na spomenik pogunulim saborcima. Služen je parastos svim poginulim borcima.