latinica  ћирилица
03/12/2022 |  16:03 ⇒ 16:05 | Autor: SRNA

Đokić: Ustavni sud BiH želi da kazni Srpsku jer nalazi bolja rješenja

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da Ustavni sud BiH, odlukom da poništi Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, želi da kazni Srpsku za njen napor da o određenim pitanjima, gdje je vidljiv zastoj u funkcionisanju institucija, organizacija i organa BiH, nađe bolja rješenja.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je istakao da je politički motivisana odluka Ustavnog suda BiH da poništi zakone kojima Republika Srpska želi da prevaziđe probleme u radu institucija na nivou BiH.

- Ko zna koji put skandalozna je i besprimjerena odluka Ustavnog suda BiH, koji radi u krnjem sastavu, da se bavi tako krupnim pitanjima i poništava zakone koji su doneseni u Narodnoj skupštini Republike Srpske a na osnovu Ustava Republike Srpske i Ustava BiH - rekao je Đokić novinarima

On je naveo da je u oba dokumenta vrlo jasno napisano koje su nadležnosti Republike Srpske za određena pitanja.

- Nevjerovatno je da je Ustavni sud BiH podlegao politici pritisaka koji dolazi iz Sarajeva i određenih krugova iz međunarodne zajednice i da se ponovo ostrvio na Republiku Srpsku, želeći da je na taj način kazni za njen napor da o određenim pitanjima, gdje vidljiv zastoj u funkcionisanju institucija, organizacija, organa BiH, nađe bolja rješenja - rekao je Đokić.

On je dodao da je Republika Srpska upravo tim zakonima, koje Ustavni sud BiH hoće da poništi, pronašla način kako može da prevaziđe probleme u oblastima zbog kojih su doneseni, a na osnovu punih ovlaštenja koja proizilaze iz Ustava Republike Srpske i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- I sada svi će htjeti da kritikuju stav Republike Srpske koja kritikuje one koji ruše Ustav, a, ustvari, svi pokušavaju da se sakriju iza Ustava i iza Dejtonskog sporazuma - naglasio je Đokić.

On je rekao da će vlast Republike Srpske pronaći način za ovakvo djelovanje Ustavnog suda BiH i da će urediti svaki segment života u BiH na bolji način nego što je on to danas, a u skladu sa odredbama Ustava.

- Mi ne želimo rušiti Ustav da bismo gradili neku poziciju za Republiku Srpsku - dodao je Đokić.

Ustavni sud BiH donio je odluku da ukine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, jer, kako je naveo, nisu u skladu sa Ustavom BiH.