latinica  ћирилица
03/12/2022 |  16:18 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

U Beogradu promovisane knjige o stradanju djece u Srpskoj tokom rata (VIDEO)

U Beogradu je održana prezentacija monografije "Djeca žrtve rata 1991-1995" i knjige "Šta su skrivile" autora Nikole Borkovića.
Monografija "Djeca žrtve rata 1991-1995" - Foto: SRNA
Monografija "Djeca žrtve rata 1991-1995"Foto: SRNA

To su izdanja Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica Republike Srpske.

Predstavljaju bolne i upečatljive informacije i činjenice kako su za vrijeme rata stradali oni najmlađi, oni koji nikom nisu nanijeli zlo. Govoreći o monografiji "Djeca žrtve rata", Borković je kao urednik ovog djela objasnio da je ovo jedan od projekata Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica iz Banjaluke, koji već duže vrijeme sprovodi istraživanja o stradanju djece na području BiH tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je naveo da je prvo takvo izdanje monografija "Šta su skrivile", koja govori o stradanju 12 beba u Kliničko-bolničkom centru u Banjaluci u junu 1992. godine.

Druga monografija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koja govori o stradanju najmlađih, jeste "Djeca žrtva rata", gdje je do sada evidentirano 1.418 stradale djece.

Prikazan je i dokumenatrni film RTRS-a "Dah života", autorke Snežane Brezo, koji prati priču o smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru 1992. godine i jedinom preživjelom dječaku - Marku Medakoviću, kojem je nedostatak kiseonika ostavio trajne posljedice.