latinica  ћирилица
03/12/2022 |  21:12 | Autor: SRNA

EK: Od 5. decembra cijena barela ruske nafte ograničena na 60 dolara

Zemlje G7, članice EU i Australija dogovorile su se da od 5. decembra ograniče cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, saopštila je Evropska komisija.
Evropska komisija - Foto: RTRS
Evropska komisijaFoto: RTRS

- Međunarodna koalicija za ograničenje cijena danas je završila svoj rad na primjeni ograničenja cijene nafte na rusku sirovu naftu iz mora. Države članice EU upravo su odobrile paralelno njeno sprovođenje u okviru EU. Gornja granica je postavljena na maksimalnu cijenu od 60 dolara po barelu za sirovu naftu i može se prilagoditi u budućnosti kako bi se odgovorilo na razvoj tržišta - navodi se u saopštenju.

Iz Evropske komisije navode da ograničenje cijena "omogućava glatku tranziciju" i neće važiti za naftu kupljenu iznad gornje granice, koja se utovaruje na plovila prije 5. decembra i istovara prije 19. januara 2023. godine.

- Dok zabrana EU na uvoz ruske sirove nafte i naftnih derivata ostaje u potpunosti na snazi, ograničenje cijene će omogućiti evropskim operaterima da transportuju rusku naftu u treće zemlje, pod uslovom da njena cijena ostane striktno ispod granice - navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Evropska komisija je potvrdila da izuzeća za neke zemlje EU ostaju na snazi, što se posebno tiče Mađarske koja naftu dobija samo naftovodima i podržala je potez Brisela pod uslovom da se gornja granica cijena ne odnosi na snabdijevanje naftovodom.

EU će zabraniti svojim operaterima da osiguravaju, finansiraju i servisiraju plovila trećih zemalja koja prevoze rusku naftu kupljenu preko limita cijene u trajanju od 90 dana.

- Ako brod pod zastavom treće zemlje namjerno prevozi rusku naftu iznad gornje granice cijene, operaterima iz EU će biti zabranjeno da osiguravaju, finansiraju i servisiraju ovaj brod za transport ruske nafte ili naftnih derivata 90 dana nakon što je teret kupljen po cijeni većoj od ograničene - navodi se u saopštenju.

Ako plovilo pod zastavom EU prekrši gornju granicu cijena, biće podložno posljedicama koje slijede prema nacionalnom zakonodavstvu svake države članice, objasnila je Evropska komisija.

Rusija je ranije saopštila da neće obezbjeđivati energente zemljama koje uvode ograničenja cijena i da je odlučna da posluje samo po tržišnim uslovima, podsjeća TASS.